eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Járványügyi korlátozások - Néhány ezer cseh megunta és kiment

Két hét alatt a vasárnapi már a harmadik megmozdulás volt a korlátozások ellen.

Ezrek tüntettek Prágában vasárnap a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozások ellen.

Az AP amerikai hírügynökség szerint a tüntetők soraiban a politikai széleken elhelyezkedő pártok hívei is jelen voltak. Olyan politikai erőkről van szó, amelyek nem tudtak mandátumot szerezni az októberi parlamenti választásokon.

Két hét alatt ez már a harmadik megmozdulás a korlátozások ellen. A résztvevők ezúttal sem tartották be a vírus további terjedését akadályozni hivatott távolságtartási szabályokat, maszkot sem viseltek és a köztéri alkoholfogyasztásra vonatkozó tilalom ellenére többen sört fogyasztottak.

A prágai Letna parknál gyülekező tömeg a többi között azt skandálta, hogy "Szabadság!" és "Elegünk volt!", miközben oltásellenes feliratokkal ellátott transzparenseket tartottak fel.

A rendőrségnek nem kellett közbe avatkoznia.

Csehországban ugyanakkor újabb és újabb magasságokba emelkedik a fertőzöttek száma. A csúcsértéket csütörtökön regisztrálták majdnem 28 ezer új esettel. A fertőzöttségi ráta nagyon magas, az utóbbi egy hétben százezer lakosra átlagosan 1191 koronavírus-fertőzött jutott.

A járvány kitörése óta a 10,7 millió lakosú Csehországban több mint 2,1 millió fertőzöttet azonosítottak, akik közül 32 837-en hunytak el a kórban. Mindemellett az uniós tagállamok közül ott az egyik legalacsonyabb az átoltottság aránya.

Csehországban a járvány megfékezésére csütörtök éjféltől 30 napos szükségállapotot hirdetett ki a kormány. Az intézkedések keretében betiltották a karácsonyi vásárokat, a vendéglőknek, a bároknak és a kluboknak pedig este tíztől reggel ötig zárva kell tartaniuk.

A kulturális és sportrendezvényeket ezentúl legfeljebb ezer személy tekintheti meg, másféle rendezvényeken - társasági összejövetelek, bálok - a résztvevők maximális számát száz főben korlátozták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×