eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselnek az emberek a reggeli csúcsforgalomban Pekingben 2021. február 24-én. Az egész világra kiterjedő koronavírus-járvány legelső, ismert gócpontja a közép-kínai Hupej tartomány székvárosa, Vuhan.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Vuhan óta nem tapasztalt méretű koronavírus-kitöréssel küzd Kína

Az első hullám óta nem kellett ilyen széles körű terjedéssel megküzdenie az országnak.

Bár esetszámban voltak már a mostaninál nagyobb kitörések is Vuhan, vagyis a koronavírus-járvány első kínai hulláma óta, kiterjedésben a mostani jelentősebb: a 31 kínai tartományból 19 érintett az október közepe óta tartó kitörésben. A Nemzeti Egészségügyi Bizottság 93 tünetes megbetegedésről adott hírt szerdán, ami három hónapja nem tapasztalt nagyságú szám, a kitörés kezdete óta 500 esetet rögzítettek.

A számok nyugatabbról szemlélve meglepően alacsonynak tűnhetnek - jegyzi meg a CNN cikke -, mivel az európai országok több ezres, esetenként több tízezres napi fertőzöttszámmal küzdenek meg, azonban Kína a "zéró Covid" politikáját folytatja azzal a céllal, hogy az ország határain belül teljesen megsemmisítse a vírust. Ebből a megközelítésből tehát már ez a szám is fenyegetést jelent.

Oltott idős utazók hozták be a vírust

A járvány október 16-án kezdődött azzal, hogy egy teljesen beoltott sanghaji idősekből álló, Észak-Kínába utazó csoportnál megbetegedéseket észleltek. Azok száma gyorsan szaporodott, és a koronavírus elterjedt az északi tartományokban.

A következő héten a Nemzeti Egészségügyi Bizottság tisztviselői elszórt helyi járványkitörésekre figyelmeztettek északon és északnyugaton, amelyek gyorsan terjednek.

A hatóságok azonnal intézkedtek

  • lezárásokkal,
  • tömeges teszteléssel,
  • karanténkötelezettséggel,
  • utazási korlátozásokkal és
  • alapos ellenőrzéssel.

Az érintett megyék közt nem lehetett utazni, a legfertőzöttebb környéken az emberek nem hagyhatták el otthonukat.

Peking is szigorított, a szabályok megszegőire letartóztatás várt.

A több tucat fertőzöttel érintett nagyvárosok, mint például Lancsou, kijárási korlátozások közt folytathatták a mindennapokat, ezek milliók életére hatottak. Ennek ellenére is folytatódott a fertőzés terjedése.

Ez most kudarcnak számít

Kínában és a világ első Covid-járványkitörését elszenvedő Vuhanban 2020 márciusára nagyrészt sikerült kontroll alá vonni a vírust, az év hátralévő részében az esetek száma alacsony maradt. Bár időnként voltak kisebb kitörések, ezeket is gyorsan megfékezték; az év végére a mindennapi élet nagy része visszatért a normális kerékvágásba, a vállalkozások működtek, és a belföldi utazások is folytatódtak.

2021 azonban elhozta a delta variánst, amely Ázsiában is terjedt.

Ennek hatására adta fel sok ország a zéró Covid megközelítést és a vírussal való együttélésre váltott. A variáns hatása Kínában is kézzelfogható, és a helyi fejlesztésű vakcinák hatékonyságával kapcsolatosan is aggályokat ébreszt. Közel 2,3 milliárd adagot adtak már be a lakosságnak, október végére a kínaiak 76 százaléka oltott volt már.

Nyáron az ország már leküzdött egy Nankingből induló deltás kitörést: akkor 16 megye volt érintett, de a szigorú intézkedéseknek köszönhetően augusztus végére sikerült normalizálni a helyzetet. Bár sikerrel jártak, ezt a kitörést tovább tartott leküzdeni, mint a korábbiakat.

Két nagy eseményre készülnek

Az ország néhány hétre lélegezhetett fel, mielőtt szeptemberben újabb járvány tört ki Fucsien tartományban. Ezúttal a kormány szigorú korlátozó intézkedései - beleértve a

négyéves gyermekek elkülönítését szüleiktől

a karantén ideje alatt - nemzetközi aggodalmat és kritikát váltottak ki. Szeptember végére a helyzet megoldódott, de három hét elteltével megérkezett a jelenlegi kitörés.

A járványok gyakoriságának és időtartamának növekedése ellenére Kína nem mutatja jelét annak, hogy változtatna stratégiáján, sőt, erősíti azt, miközben két nagy horderejű eseményre készül:

  • jövő héten a kommunista párt elitjének kulcsfontosságú találkozójára, majd
  • jövő februárban a pekingi téli olimpiára.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×