eur:
393.44
usd:
365.48
bux:
0
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Digital Green Pass concept: Smartphone over a passport and a surgical mask on a wooden table show an hypotetical app for the Digital Green Passport (or digital pass certificate)
Nyitókép: Cristian Storto/Getty Images

Az EU elfogadja az Egyesült Királyság védettségi igazolványát

És Örményország is csatlakozott az uniós rendszerhez.

Az Európai Bizottság egyenértékűségi határozatot fogadott el Örményországgal és az Egyesült Királysággal a koronavírus elleni védettséget igazoló okmányok kölcsönös elfogadásáról, ezzel a két ország csatlakozott a koronavírus-járvány elleni küzdelmet célzó uniós rendszerhez - erről tájékoztatott a brüsszeli testület csütörtökön.

A határozat értelmében az Egyesült Királyság és Örményország illetékes hatóságai által kiállított Covid-tanúsítványok egyenértékűek az EU digitális Covid-igazolványával, az általuk kibocsátott tanúsítványokat mostantól ugyanolyan feltételekkel kell elfogadni az EU tagországaiban, mint az uniós igazolást. Ezzel egyidejűleg a két ország megállapodott abban, hogy

elfogadja az uniós digitális Covid-igazolványt minden ilyen igazolással rendelkező beutazó esetében.

Az intézkedésre azért is vártak nagyon a britek, mert az EU-ban egyre több ország tesztet írt elő a brit turisták számára múzeumokba, éttermekbe való belépéshez, lévén nem volt egyenértékű az ottani védettségi igazolás az unióssal, amelyet elfogadnak ezeken a beltéri helyeken.

A bizottsági közlemény Didier Reynders igazságügyi biztost idézte, aki úgy nyilatkozott, hogy a biztonságosabb utazás valósággá vált az EU védettségi igazolványának köszönhetően, amely mára vezető globális szabvánnyá vált. Ez idáig négy kontinens 45 országa csatlakozott az uniós rendszerhez, amelyeket a következő hetekben és hónapokban továbbiak követnek majd. Az EU nyitott marad arra, hogy más országok is csatlakozzanak az EU rendszeréhez - mondta.

A csütörtökön elfogadott határozatok október 29-től lépnek hatályba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Teljesen megváltozhat az Ukrajnával kapcsolatos politika a nyugati atomhatalomban, Kijevet bombázták az éjjel az oroszok – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Teljesen megváltozhat az Ukrajnával kapcsolatos politika a nyugati atomhatalomban, Kijevet bombázták az éjjel az oroszok – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Vasárnap zajlottak a nemzetgyűlési választások Franciaországban, ahol az előzetes várakozásoknak megfelelően a Marine Le Pen nevével fémjelzett Nemzeti Tömörülés (RN) szerezte a legtöbb szavazatot. Az eredmények egyben azt is jelentik, hogy a szélsőjobboldali formáció előretörése átalakíthatja az Ukrajnával kapcsolatos párizsi politikát is. Az RN vezető politikusai korábban több alkalommal is azt mondták, hogy nem fogják megengedni, hogy francia katonák menjenek a kelet-európai országba. Közben folytatódtak az orosz rakétatámadások, az éjjel Kijev területét érték csapások. Cikkük folyamatosan frissül a háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×