eur:
392.53
usd:
362.69
bux:
72156.18
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
COVID-19 PCR test in doctor hand in clinic, coronavirus swab collection kit on medical forms and vaccine background. Concept of corona virus testing, vaccination and immunization during pandemic. (Fake barcode)
Nyitókép: scaliger/Getty Images

Hiába kér Ausztrália negatív tesztet a hazatérőktől, a gépek többségén ült koronavírusos személy

72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel kell rendelkeznie minden hazautazónak, de valami nincs rendben.

A koronavírus-gócpontokból Ausztráliába visszatérőket szállító repülőgépek szennyvizében is kimutatták a vírust. Harminchét repülőgépből 24-nél észlelték a SARS-CoV-2 jelenlétét az ausztrál nemzeti tudományos intézet (CSIRO) szakemberei.

Ahhoz, hogy a tengerentúlról Ausztráliába repülhessenek az utasok, az indulás előtt legfeljebb 72 órával negatív Covid-tesztet kell felmutatniuk.

A CSIRO eredményei bizonyítják azt, hogy

a koronavírus észlelhető a szennyvízben még azelőtt, hogy a hordozóknál jelentkeznének a tünetek.

A tanulmány vezető szerzője, Warish Ahmed szerint a szennyvíz tesztelése értékelhető módszer lenne a beérkező utasok szűrésére.

Ez egy plusz adatmennyiséget nyújt, ha az orrból és torokból vett mintáknál késleltetetten észlelhető a fertőzés és az utasok még nem mutatnak tüneteket - mondta Ahmed.

"A szennyvíz gyors helyszíni ellenőrzése a beérkezéskor hatásos lehet más fertőző reagensek észlelésében és megfigyelésében,

amelyek világszerte terjedhetnek. Ezáltal riaszthatnak a jövőben újabb járványok esetleges kitörése előtt" - hangoztatta a kutató.

A CSIRO szerint a fertőzött személyek a tünetek megjelenése előtt két nappal már üríthetik a vírust. Ugyanakkor a vírus észlelhető olyan emberek ürülékében is, akik korábban átestek a betegségen, de már nem fertőznek.

Az ausztrál hatóságok hétfő reggel 2185 új fertőzöttről és 12 újabb halálesetről számoltak be.

A koronavírus miatt két hónapja bevezetett vesztegzárat pénteken oldották fel az ausztrál fővárosban, Canberrában. Az ország legnépesebb nagyvárosában, Sydneyben pedig november 1-jétől oldják fel a külföldről érkezők számára a kéthetes kötelező szállodai karantént.

A fővárost is magába foglaló közigazgatási területen (ACT) augusztusban vezettek be - eleinte csak hét napra - otthonmaradási rendet, miután a városban tavaly július óta először regisztráltak koronavírusos esetet. A vesztegzárat azóta többször meghosszabbították.

Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×