eur:
386.04
usd:
355.53
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Nyitókép: pixabay

Lengyelországnak meg kell változtatnia a nemi erőszak jogi fogalmát

Az Európa Tanács szakértői csoportja több dolog miatt aggódik.

Lengyelországnak meg kell változtatnia a nemi erőszak jogi definícióját annak érdekében, hogy erőteljesebben felléphessen a nőket ért támadásokkal szemben - olvasható Európa Tanács nők elleni erőszakkal és családon belüli erőszakkal szembeni fellépéssel foglalkozó szakértői csoportjának (GREVIO) jelentésében.

A GREVIO elismerését fejezte ki, hogy a lengyel vezetés nemrégiben sürgősségi kitiltási végzéseket vezetett be, amelyek lehetővé teszik a bűnüldöző szervek számára, hogy ideiglenesen kilakoltassák a családon belüli erőszaktevőt. Mint olvasható a jelentésben, a lengyel hatóságok törekednek arra, hogy megkönnyítsék az igazságügyi eljárásokat a nemi erőszak áldozatai számára, például azáltal, hogy előírják az ügyészségeknek a hivatalból való vádemelést nemi erőszak esetében.

Felhívta azonban a figyelmet, hogy

a nemi erőszak jogi definícióját meg kell változtatni a fizikai kényszerítésen alapuló meghatározásról minden olyan szexuális cselekményre, amely nem beleegyezésen alapul.

"A büntetőjogban a nemi erőszak beleegyezésen alapuló meghatározása nélkül az ügyészek kivétel nélkül úgy döntenek, hogy nem emelnek vádat olyan esetekben, amikor a szexuális aktus vitathatatlan, de a beleegyezés nem - hangsúlyozta a szakértői csoport.

A GREVIO azt is hiányolja, hogy Lengyelországban nincs elég krízisközpont bántalmazott nők számára, ám hozzáteszi, hogy Lengyelország nem az egyetlen ebben a tekintetben.

Annak érdekében, hogy a szexuális erőszak áldozatául esett nők és lányok számára a szükséges átfogó támogatást nyújtsák, a GREVIO arra ösztönzi, Lengyelországot, fogadjon el több olyan kezdeményezést, amelyek ingyenes nőgyógyászati konzultációt és vizsgálatot biztosítanak az áldozatok számára, beleértve az illegális migránsokat is, akik nem jogosultak ingyenes egészségügyi ellátásra.

A szakértők amiatt is aggódnak, hogy nincs elég párbeszéd az érintett kormányzati szervek és a nők elleni erőszak felszámolásán dolgozó nőjogi szervezetek között.

Az együttműködés a kormányzati és a civil szervezetek között segítené jobban értelmezni a nők és férfiak közötti strukturális egyenlőtlenségek és a nemi erőszak közötti kapcsolatot, valamint ellensúlyozhatná a nőkkel szembeni negatív sztereotípiákat, amelyek legitimálják és fenntartják a nők elleni erőszakot – olvasható a jelentésben.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 20:30
×
×
×
×