eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: pixabay.com

Már 25 éves korig ingyenes a női fogamzásgátlás Franciaországban

Nemcsak a tabletta, hanem minden kapcsolódó vizsgálat, kezelés, hogy a szegényebbek is gond nélkül védekezhessenek.

Franciaországban a fogamzásgátló szerek jövőre már nemcsak a kiskorú lányoknak, hanem 25 éves korig minden nő számára ingyenesek lesznek – jelentette be Olivier Véran egészségügyi miniszter.

"A tudományos hatóságokkal együtt megállapítottuk, hogy

egyes fiatal nőknél visszaesett a fogamzásgátlás, mindenekelőtt pénzügyi okok miatt"

– indokolta az intézkedést a tárcavezető a France2 közszolgálati televízióban.

A fogamzásgátlással kapcsolatos minden vizsgálat és kezelés, az orvosi konzultáció és maguk a fogamzásgátló tabletták is ingyenessé válnak 25 éves korig, ami évente 21 millió eurós plusz kiadást jelent az államnak – jelezte a miniszter. Az intézkedés 2022. január 1-én lép életbe.

Az eddigi 18 éves korról azért 25 éves korig terjesztette ki az ingyenességet a tárca, mert a miniszter szavai szerint ez az a kor, amikor gazdasági, társadalmi és jövedelmi szempontból is önállóvá válnak a nők. Azért is 25 évnél húzták meg a határt, mert ettől a kortól a szülők kiegészítő biztosítása már nem érvényes a gyerekeikre.

A fogamzásgátlók árának 65 százalékát, más receptre felírt gyógyszerekhez hasonlóan, az állam eddig is visszatérítette a társadalombiztosítással rendelkezők számára, a fennmaradó 35 százalékot kell a nőknek kiegészítő biztosításból vagy saját zsebből fizetniük.

A 15 és 18 év közötti lányok számára 2013 óta ingyenes a hozzáférés a fogamzásgátláshoz, aminek következtében visszaesett ebben a korosztályban a terhesség-megszakítási kérelmek száma.

Míg 2012 és 2018 között ezer 15 és 18 év közötti lányból hat esett át abortuszon, addig korábban csaknem tíz.

Tavaly a 15 éven aluliak számára is ingyenessé tette a fogamzásgátlást a kormány, s ezt azzal indokolta, hogy 2019 végéig

évente csaknem ezer 12 és 14 év közötti lány esett teherbe Franciaországban,

és közülük 770-nek végződött abortusszal a terhessége.

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×