eur:
395.04
usd:
367.12
bux:
71565.6
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A Maxar Technologies által 2021. augusztus 16-án készített műholdkép a kabuli nemzetközi repülőtér kifutópályáját elözönlő emberekről. A tömeg oszlatására az ott lévő amerikai csapatok a levegőbe lőttek. A kialakult káoszban legalább hét ember életét vesztette. Néhányan azt követően lelték halálukat, hogy lezuhantak egy C-17-es típusú amerikai katonai szállító repülőgépről, amelynek belekapaszkodtak az oldalába a felszállás előtt. Augusztus 15-én a tálib lázadók harc nélkül behatoltak Kabulba, és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. Asraf Gáni afgán elnök elmenekült az országból, a tálibok pedig a főváros teljes területét ellenőrzésük alá vonták.
Nyitókép: MTI/EPA/Maxar Technologies

Kimenekítették a korábban az afgán fővárosban rekedt 26 magyart

A hírt a külügyi tárca miniszterhelyettese is megerősítette.

Kedden este elhagyta Afganisztánt egy C-17-es NATO-gép fedélzetén az országban rekedt 26 magyarral - írja a Magyar Hang. A lap szerint a holland védelmi minisztérium tájékoztatása megerősíti információjukat: a pápai NATO-bázisról két C-17-es szállítógépet igényeltek.

A két repülő közül hétfőn nem sikerült az egyiknek leszállni, a második gép viszont kedden este sikeresen landolt Kabulban. A C-17-es negyven emberrel a fedélzetén hagyta el az afgán fővárost, köztük sem afgán, sem holland állampolgár nincs.

Közben szerda délelőtt sajtótájékoztatót tartott a Külgazdasági- és Külügyminisztérium az afgán helyzettel kapcsolatban. Az eseményen Magyar Levente miniszterhelyettes megerősítette, hogy – a holland katonaság közreműködésével – sikerült kimenekíteni Afganisztánból azt a 26 fős biztonsági kontingenst, ami a holland követség védelmét látta el, írja a Mérce.hu.

A miniszterhelyettes bejelentette, hogy a Magyar Honvédség légi mentőakciót indított az Afganisztánban tartózkodó magyarok evakuálására, viszont a kormány korábban nem kívánt részt venni a kabuli légihíd kiépítésében, és továbbra sem kíván „tömegesen” menekülteket befogadni.

Magyar Levente elmondta, hogy szervezés alatt áll egy önálló magyar mentőakció Afganisztánba, a részletekről azonban egyelőre nem tud beszámolni, ahogy arról sem, hogy a pápai légibázison állomásozó repülőgépek milyen céllal közlekednek jelenleg, emlékeztetve, hogy a bázison állomásozó C-17-es repülőgépek nem a magyar kormány felügyelete alatt állnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×