eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Szöul, 2018. április 21.Egy észak-koreai Scud-B rakéta (k) és amerikai Hawk föld-levegő rakéták makettjei a szöuli Koreai Honvédelmi Emlékmúzeumban 2018. április 21-én. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, a kommunista Koreai Munkapárt első titkára ezen a napon bejelentette, hogy Phenjan felfüggeszti nukleáris kísérleteit és rakétatesztjeit, továbbá bezárja nukleáris kísérleti telepét. (MTI/EPA/Dzson Hon Kjun)
Nyitókép: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Észak-Korea engedményért cserébe hajlandó nukleáris leszereléséről tárgyalni

Phenjan a rá kirótt kereskedelmi szankciók feloldásától teszi függővé a nukleáris leszerelést célzó tárgyalások újraindítását az Egyesült Államokkal - közölték dél-koreai parlamenti képviselők a dél-koreai hírszerzés (NIS) kedden ismertetett jelentésére hivatkozva.

A bejelentés szerint a finomított olaj, illetve a fémexportra kirótt büntetőintézkedések feloldása mellett a kommunista rezsim a luxustermékek (egyebek között drága szeszes italok és öltönyök) behozatalát is szeretné elérni.

Az ENSZ, az Egyesült Államok és más országok büntetőintézkedéseket vezettek be Phenjan ellen, megtiltva egyes termékek exportját Észak-Koreába, válaszul az észak-koreai nukleáris és rakétaprogramokra.

A keddi ülésen egyúttal azt is elmondták, hogy Észak-Koreában a hőhullámok okozta szárazság és aszályok miatt a vezetés elrendelte a hadsereg részére félretett rizskészletek megcsapolását.

A zárt ülésen részt vevő Ha Tai Kung parlamenti képviselő szerint Phenjan a háborús időkre félretett rizskészletét csapolta meg, Kim Bjung Ki képviselő pedig azt mondta, a 26 milliós Észak-Koreának körülbelül 5,5 millió tonnányi élelemre van szüksége a lakosság ellátásához, ám a hírszerzés szerint az ország kezd kifogyni a gabonatartalékaiból is.

Elemzők szerint a helyzet leghamarabb csak ősszel, a betakarítás idején javulhat.

A dél-koreai jegybank mindeközben azt közölte, Észak-Korea gazdasága az elmúlt 23 év legnagyobb csapását szenvedte el 2020-ban.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető júniusban, a Koreai Munkapárt központi bizottságának plenáris ülésén elismerte, hogy országában egyre feszültebb az élelmezési helyzet, egyebek között a koronavírus-járvány miatt. Korábban a pandémia okozta nehézségeket egyenesen a kilencvenes évek éhínségéhez hasonlította, amely százezrekkel végzett.

Az elmúlt években Észak-Korea már többször küszködött élelmiszerhiánnyal, ám a járvány előtt a válság súlyosabbra fordulását a Kínán keresztül zajló élelmiszercsempészet megakadályozta. Jóllehet a járvány miatt a két ország hermetikusan lezárta határait, így ez a megoldás jelenleg nem kerülhet szóba, szakértők szerint a phenjani vezetés szövetségesének számító Peking - tartva az éhínség esetén Kínát elözönlő észak-koreai menekültektől - segíteni fog Phenjannak az élelmiszerhiány kezelésében.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×