eur:
393.11
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Fox News

Végveszély – Eltűnőben az amerikai Nagy-sóstó

1847 óta nem volt ilyen alacsony a tó vízszintje. Mutatjuk.

A rendkívüli szárazság miatt riasztóan alacsony lett a Utah állambeli Nagy-sóstó déli részén a vízszint. A mérések kezdete, 1847 óta a mostani a legalacsonyabb vízállás.

A sekély vizű Nagy-sóstó az Egyesült Államok nyugati részén, a Wasatch-hegységtől nyugatra, Salt Lake City közelében fekszik.

Az amerikai földtani intézet közölte, hogy a vízszint 2,5 centivel az eddigi, 1963-as rekord alá süllyedt. A szakértők szerint azonnali beavatkozásra van szükség a csökkenés megállítására.

"Bár a Nagy-sóstó vízszintje már egy ideje fokozatosan csökken, a jelenlegi aszály felgyorsította ezt a folyamatot, és a vízszint elérte ezt az új történelmi mélypontot" - mondta Brian Steed, a utah-i Természeti Erőforrások Minisztériumának ügyvezető igazgatója. Hozzátette: meg kell találni a módját, hogy Utah növekedése és a tó egészségének megőrzése között egyensúlyt teremtsenek.

A szakemberek előrejelzése szerint a következő hónapokban akár még egy méternyit csökkenhet a vízszint. Az új történelmi mélypontot őszre prognosztizálják.

Mivel télen nem esett elég hó, a tavaszi hóolvadáskor a megszokott 0,60-1 méteres vízszintemelkedés helyett mindössze 15 centiméternyivel nőtt a vízmagasság a tóban. Emellett a tavat tápláló 122 pataknak is kisebb a szokásosnál a vízhozama.

A vízszintcsökkenés, amely a szakértők szerint egyértelműen az ember okozta éghajlatváltozással függ össze, messzemenő következményekkel járhat. Élőhelyek elvesztéséhez, a levegő portartalmának növekedéséhez, a levegőminőség romlásához, a sótartalom növekedéséhez vezethet - nyilatkozta Candice Hasenyager, a utah-i vízügyi hivatal igazgatóhelyettese. A szakember a folyamatot "riasztónak" nevezte - olvasható a phys.org tudományos portálon.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×