eur:
385.8
usd:
354.88
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Angela Merkel kancellár (b2) és Malu Dreyer, Rajna-vidék-Pfalz miniszterelnöke (j2) látogatást tesz az árvíz sújtotta Schuldban 2021. július 18-án. Tovább nőtt az áradások halálos áldozatainak száma Németország nyugati részén, eddig több mint 150-en vesztették életüket országszerte az árvizekben, beleértve a szomszédos Észak-Rajna-Vesztfáliából jelentett 45 áldozatot is.
Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Angela Merkelt sokkolta a "megdöbbentő" árvizek németországi pusztítása - fotók

Gyors pénzügyi segítséget ígért Angela Merkel német kancellár vasárnap, miután látogatást tett a korábban soha nem látott nagyságú árvíz sújtotta vidékeken, ahol a természeti katasztrófának legalább 157 áldozata volt az elmúlt napokban.

"Önök mellett állunk. Ez egy szürreális és kísérteties helyzet, szinte azt mondanám, hogy a német nyelvben nehéz találni olyan szavakat, amelyek vissza tudnák adni a pusztítás mértékét" - mondta Merkel a Rajna-vidék-Pfalz tartományban található Adenau kisváros lakosainak, "megdöbbentőnek" nevezve a helyzetet.

Előzőleg a kancellár Rajna-vidék-Pfalz miniszterelnökének, Malu Dreyernek a kíséretében az Ahr folyó partján fekvő Schuldba látogatott, ahol szerda éjjel számos épület romba dőlt a gyorsan emelkedő áradás miatt.

A kancellár azt ígérte, hogy a szövetségi kormány és a tartományok együttesen cselekednek a természeti csapás sújtotta területek fokozatos újjáépítésének érdekében. Jelezte, hogy a kormány már szerdán elindít egy rövidtávú segélyprogramot.

A kancellár hangsúlyozta, hogy a mentési munkálatok "abszolút elsőséget" élveznek.

Olaf Scholz pénzügyminiszter a Bild am Sonntag című lapnak elmondta, hogy több mint 300 millió eurót készít elő gyorssegélyekre. Hozzátette, hogy a vezetőknek hosszú távú újjáépítési programot kell kidolgozniuk, ami a korábbi árvizek tapasztalatai alapján több milliárd euróba is belekerülhet.

"Szerencsére Németország olyan ország, amely ezt pénzügyileg meg tudja oldani" - mondta Angela Merkel, aki a szeptember 26-i választások után mond le a kancellári tisztségről.

"Németország erős ország, és szembeszállunk ezzel a természeti csapással rövid-, sőt közép- és hosszú távon egy olyan politikával, amely több figyelmet szentel a természetnek és az éghajlatnak, mint az elmúlt években. Erre is szükség lesz. Gyorsabban kell harcolnunk az éghajlatváltozás ellen" - szögezte le Merkel, emlékeztetve, hogy Németországban és az Európai Unióban már érvényben vannak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését előirányzó politikák.

"Mindazonáltal a második tanulság az, hogy nagyobb figyelmet kell szentelnünk az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásnak" - tette hozzá a kancellár,

arra figyelmeztetve, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem költséges befektetés, de elmulasztása még többe kerül.

Bár Schuld polgármesterének közlése szerint senki sem halt, illetve sérült meg a településen, más városok lakosai nem voltak ilyen szerencsések. A Bonn közelében fekvő Ahrweiler járásban 112 halálos áldozatról tudnak, de több embert továbbra is keresnek, és félő, hogy az áldozatok száma nőni fog.

A szomszédos Észak-Rajna-Vesztfália tartományban 46 ember halt meg, közöttük négy tűzoltó.

A térségben nagyszabású művelet kezdődött az iszap és a törmelékek eltakarítására az árvíz előtt festői szépségű falvak utcáiról, valamint a házak és az infrastruktúra újjáépítésére.

Bár az árvíz következtében Németország északnyugati tartományaiban volt a legnagyobb a pusztítás, az ország más vidékein is gondot okoztak a heves esőzések. A felső-bajorországi Berchtesgaden járásban az árvíz miatt szombat éjjel veszélyhelyzetet rendeltek el. Mintegy 130 embert kellett kimenekíteni az Ache folyó áradása miatt, legalább egy ember meghalt, a berchtesgadeni vasútvonalat is le kellett zárni. Súlyosan megrongálódott a közeli königssee-i bobpálya is.

Bajorország miniszterelnöke, Markus Söder, Joachim Hermann belügyminiszter és Olaf Scholz szövetségi pénzügyminiszter vasárnap délután ellátogatott az árvíz sújtotta térségbe.

Közben Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke, a CDU elnöke és kancellárjelölje a Twitteren bocsánatot kért előző napi viselkedése miatt. A politikus, aki elkísérte Frank-Walter Steinmeier államfőt az árvíz miatt súlyos károkat szenvedett Erfstadt városba, több fotó és videó tanúsága szerint nevetgélt a háttérben álldogálva és beszélgetve, miközben az elnök éppen újságíróknak beszámolt drámai tapasztalatairól.

Ellenzéki pártok hevesen bírálták Laschetet. Lars Klingbeil, a szociáldemokrata párt (SDP) főtitkára illetlennek és felháborítónak nevezte, hogy Armin Laschet tréfálkozott a háttérben, miközben a szövetségi államfő az áldozatokról beszélt.

Schuld, 2021. július 18.
A törmeléket takarítják helyi lakosok az árvíz sújtotta Schuldban 2021. július 18-án. Tovább nőtt az áradások halálos áldozatainak száma Németország nyugati részén, eddig több mint 150-en vesztették életüket országszerte az árvizekben, beleértve a szomszédos Észak-Rajna-Vesztfáliából jelentett 45 áldozatot is.
MTI/EPA/Sascha Steinbach
A törmeléket takarítják helyi lakosok az árvíz sújtotta Schuldban 2021. július 18-án. Tovább nőtt az áradások halálos áldozatainak száma Németország nyugati részén, eddig több mint 150-en vesztették életüket országszerte az árvizekben, beleértve a szomszédos Észak-Rajna-Vesztfáliából jelentett 45 áldozatot is. MTI/EPA/Sascha Steinbach
Schuld, 2021. július 18.
A törmeléket takarítják helyi lakosok az árvíz sújtotta Schuldban 2021. július 18-án. Tovább nőtt az áradások halálos áldozatainak száma Németország nyugati részén, eddig több mint 150-en vesztették életüket országszerte az árvizekben, beleértve a szomszédos Észak-Rajna-Vesztfáliából jelentett 45 áldozatot is.
MTI/EPA/Sascha Steinbach
A törmeléket takarítják helyi lakosok az árvíz sújtotta Schuldban 2021. július 18-án. MTI/EPA/Sascha Steinbach
Schuld, 2021. július 18.
Angela Merkel kancellár (felső sor, b3) és Malu Dreyer, Rajna-vidék-Pfalz miniszterelnöke (felső sor, b5) látogatást tesz az árvíz sújtotta Schuldban 2021. július 18-án. Tovább nőtt az áradások halálos áldozatainak száma Németország nyugati részén, eddig több mint 150-en vesztették életüket országszerte az árvizekben, beleértve a szomszédos Észak-Rajna-Vesztfáliából jelentett 45 áldozatot is.
MTI/EPA/AFP/Christof Stache
Angela Merkel kancellár (felső sor, b3) és Malu Dreyer, Rajna-vidék-Pfalz miniszterelnöke (felső sor, b5) látogatást tesz az árvíz sújtotta Schuldban 2021. július 18-án. Tovább nőtt az áradások halálos áldozatainak száma Németország nyugati részén, eddig több mint 150-en vesztették életüket országszerte az árvizekben, beleértve a szomszédos Észak-Rajna-Vesztfáliából jelentett 45 áldozatot is. MTI/EPA/AFP/Christof Stache
Erftstadt, 2021. július 17.
Vízben elmerült autók az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban fekvő Erftstadtban 2021. július 17-én. Németországban a koblenzi rendőrség közlése szerint eddig 90 ember vesztette életét a természeti katasztrófában Rajna-vidék-Pfalz tartományban. Előzőleg 43 halálos áldozatot jelentettek Észak-Rajna-Vesztfália tartományból.
MTI/AP/Michael Probst
Vízben elmerült autók az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban fekvő Erftstadtban 2021. július 17-én. MTI/AP/Michael Probst
Schuld, 2021. július 16.
A pusztítás nyomai a Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvő Schuld településen 2021. július 16-án, a megáradt Ahr folyó visszahúzódása után. Az özönvízszerű esőzés miatt az ország nyugati részén fekvő Rajna-vidék-Pfalz és Észak-Rajna-Vesztfália tartomány több térségében megáradtak a folyók és patakok, alámostak utakat, elöntöttek udvarokat, pincéket, házakat, helyenként egész településeket. A természeti katasztrófában megsemmisült számos lakóépület, és legkevesebb 80 ember életét vesztette, több tucat ember hollétéről nem tudni.
MTI/EPA/Sascha Steinbach
A pusztítás nyomai a Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvő Schuld településen 2021. július 16-án, a megáradt Ahr folyó visszahúzódása után. Az özönvízszerű esőzés miatt az ország nyugati részén fekvő Rajna-vidék-Pfalz és Észak-Rajna-Vesztfália tartomány több térségében megáradtak a folyók és patakok, alámostak utakat, elöntöttek udvarokat, pincéket, házakat, helyenként egész településeket. A természeti katasztrófában megsemmisült számos lakóépület. MTI/EPA/Sascha Steinbach
Schuld, 2021. július 16.
Az Ahr folyó áradása következtében megrongálódott  lakóházak a Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvő Schuld településen 2021. július 16-án. Az özönvízszerű esőzés miatt az ország nyugati részén fekvő Rajna-vidék-Pfalz és Észak-Rajna-Vesztfália tartomány több térségében megáradtak a folyók és patakok, alámostak utakat, elöntöttek udvarokat, pincéket, házakat, helyenként egész településeket. A természeti katasztrófában megsemmisült számos lakóépület, és legkevesebb 80 ember életét vesztette, több tucat ember hollétéről nem tudni.
MTI/EPA/Sascha Steinbach
Az Ahr folyó áradása következtében megrongálódott lakóházak a Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvő Schuld településen 2021. július 16-án. MTI/EPA/Sascha Steinbach

Címlapról ajánljuk

"Nagy erejű ütközés történt" - folyik a keresés a verőcei hajótragédia után

Már inkább az áldozatok kereséséről szól a kiterjedt kutatás a Dunán - mondta a Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője az M1 televízióban hétfő reggel. Egy ember kimenekült, két holttest megvan, a többiek nincsenek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Ebrahim Raiszi politikai karrierjét az iráni vallási és politikai berendezkedés iránti fundamentalista hozzáállás jellemezte. Az igazságszolgáltatás és a vallási elit ranglétráján keresztül emelkedett fel, hogy meghatározó konzervatív politikussá váljon, akit szinte mindenki Ali Khamenei ajatollah legfelsőbb vezető lehetséges utódjának tartott. Halálával politikai vákuum alakulhat ki a perzsa államban, amely újra felszínre hozhatja a társadalmi feszültségeket, miközben Raiszi regnálása alatt Irán még elszigeteltebbé vált a nemzetközi porondon. Az teheráni utódlás alapjaiban határozhatja meg, hogy mi lesz az Izraellel egyre kiélezettebbé váló viszonnyal, ami az egész Közel-Kelet jövőjét meghatározhatja. De halála még az ukrajnai háborúra is kihathat, mert kérdéssé válhat az orosz hadseregnek küldött fegyverszállítmányok jövője.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 12:15
×
×
×
×