eur:
387.33
usd:
356.58
bux:
68046.79
2024. május 17. péntek Paszkál
Mohammad Naim, Mavlavi Sahabuddin Dilavar és Szuhail Sahín, az afganisztáni radikális iszlamista tálib mozgalom politikai irodája küldöttségének tagjai (b-j) egy moszkvai sajtóértekezleten 2021. július 9-én.
Nyitókép: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Belebegtették a tűzszünetet a tálibok

Küldöttségük Moszkvában közölte: leállítják offenzívájukat, ha a dohai tárgyalások sikerrel járnak az afgán kormánnyal.

A tálib vezetők a múlt héten újították fel régóta elakadt tárgyalásaikat az afgán kormány küldötteivel a katari fővárosban, Dohában. A Reuters hírügynökség a héten arról számolt be: a tálibok azt tervezik, hogy már a jövő hónapban írásos békejavaslatot nyújtanak be az afgán kormányoldalnak.

A tálibok Moszkvában tartózkodó küldöttségvezetője, Sahabuddin Delavar szólt arról is, hogy az Egyesült Államok még nem teljesítette a mozgalmuk foglyainak szabadon bocsátására vonatkozó megállapodásukat, valamint késik az amerikai csapatok kivonásának folyamata. Kijelentette, hogy az Iszlám Állam (dzsihadista terrorszervezet) nem fog Afganisztánban tevékenykedni.

„Minden intézkedést meghozunk annak érdekében, hogy az IÁ mozgalma soha ne vethesse mega lábát Afganisztán területén”

– hangoztatta.

A tálibok egyik szóvivője, Mohammad Sohail Sáhin a pénteki sajtóértekezleten azt mondta: nem ígértek olyat az Egyesült Államoknak, hogy nem támadják meg az afganisztáni tartományok közigazgatási központjait a felettük való ellenőrzés céljából, de

erőszakkal nem teszik ezt meg.

Oroszország szerint jelentősen megnőtt a feszültség az afgán–tadzsik határon, amelynek kétharmadát a tálibok vonták ellenőrzésük alá az afgán oldalon. Erről már Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője beszélt pénteki tájékoztatóján. A tálib mozgalom rövid idő alatt elfoglalta a határ menti megyék nagy részét, de Oroszország minden szükséges intézkedést megtesz a területi provokációk megakadályozására Tádzsikisztánnak az Afganisztánnal határos térségében – tette hozzá.

A szóvivő szólt arról is, hogy az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov szerdán, a tádzsik fővárosban, Dusanbéban részt vesz a Sanghaji Együttműködési Szervezet kapcsolattartó csoportjának ülésén, ahol a szervezet tagállamai Afganisztán képviselőivel találkoznak. Az eseményen szó esik majd a tádzsik–afgán határon történő provokációk megelőzéséről is – közölte.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Lantos Csaba: a kínaiak a nukleáris kutatás-fejlesztésben, és egy új erőmű helyszínében is segítenek

Lantos Csaba: a kínaiak a nukleáris kutatás-fejlesztésben, és egy új erőmű helyszínében is segítenek

A múlt heti kínai elnöki látogatás nyomán aláírt megállapodások egyike azt tartalmazza, hogy kínai mérnökök bevonásával keresi Magyarország a megfelelő helyszínt egy új szivattyús tározós erőműhöz, emellett nukleáris kutatás-fejlesztési, képzési együttműködéseket is kötöttek – jelezte a hirado.hu-nak adott interjúban Lantos Csaba. Az energiaügyi miniszter elárulta, hogy az új otthonfelújítási támogatási programnak május végén indul el a saját honlapja, és júniustól lehet majd igényelni a forrást az MFB Pontok hálózatában. Az interjúban szóba került az MVM rekordnyeresége is, és a miniszter méltatta a cégcsoport vezérigazgatóját is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×