eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay.com

Nincs többé "sétáló Madrid"?

A spanyol legfelsőbb bíróság kedden megszüntette a madridi belváros korlátozott gépjárműforgalmú övezetét, az előző városvezetés Madrid Central néven ismert nagyszabású környezetvédelmi projektjét.

A legfelsőbb bíróság határozatával megerősítette a madridi tartomány felsőbíróságának (TSJM) tavalyi döntését, amely eljárási hiányosságokra, formai hibákra hivatkozva érvénytelenítette az alacsony károsanyag-kibocsátású zóna kialakításáról szóló rendelkezést.

A spanyol főváros történelmi központjában található területen nem azonnal szűnnek meg az érvényben lévő közlekedési korlátozások és a bírságok, hanem két hónapon belül, amint a legfelsőbb bíróság döntése jogerőre emelkedik.

A jelenlegi városvezetés a Madrid360 elnevezésű cselekvési tervvel készül kiváltani a megszűnő Madrid Centralt a nyáron, amelynek keretében például a főváros emblematikus terét, a Puerta del Solt és környékét teljesen autómentessé tennék. Más módon, mint eddig, de fenntartanák a gépjárművek környezetvédelmi besorolás szerinti behajtási és parkolási engedélyét a városközpontban.

A Madrid Central 2018. november 30-án lépett életbe a belváros 472 hektárnyi területén azzal a céllal, hogy csökkentse a járműforgalom okozta környezeti károkat.

Korábban az Európai Bizottság több alkalommal is figyelmeztette Spanyolországot, hogy a légszennyezettség csökkentése érdekében tett intézkedései nem elegendőek, és az előírt határértéket meghaladó a nitrogén-dioxid-szennyezés a két legnagyobb városban, Madridban és Barcelonában.

Az Ecologistas en Accion környezetvédő szervezet szerint a forgalomkorlátozás nyomán 22 százalékkal csökkent a szennyezőanyag-kibocsátás 2019-ben a madridi belvárosban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Meglepő felmérés készült az elektromos autókról: az amerikaiak fele visszacserélné őket robbanómotorosra

Meglepő felmérés készült az elektromos autókról: az amerikaiak fele visszacserélné őket robbanómotorosra

Megjelent a McKinsey legfrissebb autóipari trendekre vonatkozó globális fogyasztói felmérése, amelyben több izgalmas megállapítás is található. Természetesen az anyag gerincét az elektromos autózás teszi ki, erre vonatkozik a legtöbb kérdés, és az látszik, hogy a fogyasztók egyre nagyobb hajlandóságot mutatnak az elektromos autók vásárlására, de többek között a töltéssel és a költségekkel kapcsolatos vélt vagy valós aggályok továbbra is komoly korlátot jelentenek. A felmérés ezen felül megállapítja azt is, hogy globálisan az EV-tulajok 29 százaléka akar visszaváltani belső égésű motoros autóra, míg az USA-ban ez az arány közelíti az 50 százalékot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×