eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc
Afgán katonák a NATO Eltökélt Támogatás fedőnevű afganisztáni küldetése (Resolute Support Mission) által tartott, harcászati drónok használatára irányuló kiképzésén az északnyugat-afganisztáni Herátban 2019. május 29-én. Meg nem erősített hírértesülések szerint Asraf Gáni afgán elnök és a katonai szövetség megállapodást kötött arra vonatkozóan, hogy a NATO még legalább 2024-ig támogatja a tálib fegyveresek ellen évek óta harcoló afgán kormányt.
Nyitókép: MTI/EPA/Dzsalil Rezaji

Erőre kaptak a tálibok a nyugati kivonulás hírére

Már Kabul, Afganisztán fővárosa kapujában vannak - újra.

A tálibok elfoglaltak egy kulcsfontosságú körzetet Vardak tartományban, közel az afgán fővároshoz, Kabulhoz - számoltak be biztonsági tisztségviselők kedden.

Tarík Arian belügyi szóvivő elmondta: heves összecsapások után a kormányerők taktikai visszavonulást hajtottak végre Nerh körzetből, amely Kabul kapuja.

Zabiulláh Mudzsáhíd, a tálibok szóvivője a Twitteren azt írta: a biztonsági erők több tagját elfogták és jelentős lőszerkészleteket zsákmányoltak.

A radikálisok elbarikádozták magukat Vardakban, amely Kabultól alig egy órányira van autóval. Emellett a déli Logar tartományt is megszerezték.

Afgán tisztségviselők szerint a tálibok hátországnak használják ezeket a tartományokat a fővárosra mért csapásaikhoz és merényleteikhez.

Az erőszak kiéleződött azt követően, hogy a tálibok a napokban bejelentették: felfüggesztik a harcokat a muszlim böjti hónap, a ramadán végét jelző háromnapos ünnep idejére (Íd al-Fitr). A kormányellenes radikálisok egyúttal felhívták a figyelmet, hogy ha ez idő alatt támadás éri őket, arra válaszolni fognak. A tűzszünet a hét közepén lépne életbe.

Afgán tisztségviselők azt állítják, hogy a tálibok országszerte fokozták támadásaikat azt követően, hogy Washington a múlt hónapban bejelentette: az amerikai csapatok legkésőbb szeptember 11-ig elhagyják Afganisztánt.

Szombaton robbantásos merényletet hajtottak végre egy kabuli iskola közelében, amelyben legalább 68-an életüket vesztették, és több mint 165-en megsebesültek. Az áldozatok többsége diák. A tálibok tagadták, hogy közük lett volna a merénylethez, és elítélték a támadást.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×