eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Jens Spahn német egészségügyi miniszter nyilatkozik a tüdőgyulladást okozó új koronavírus Kínából kiinduló járványának terjedése elleni küzdelemről Berlinben 20220. február 12-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Berlinből kapott erős igent a Szputnyik V, de találtak egy szépséghibát

Német vezetéssel folytatják a fejlesztők által benyújtott adatok értékelését, elemzését.

Nemzeti szinten kell gondoskodni az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett Szputnyik V orosz oltóanyag beszerzéséről, ha az Európai Unió nem lép – mondta a német egészségügyi miniszter.

Jens Spahn egészségügyi vezetőkkel tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a kormány támogatja a Szputnyik V EU-s engedélyeztetését. Így az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA) indított eljárásban az oltóanyagokért felelős német szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (PEI) vállalta el az úgynevezett raportőri szerepet. Ez azt jelenti, hogy német vezetéssel folytatják a fejlesztők által benyújtott adatok értékelését, elemzését.

A miniszter kiemelte: kapcsolatban állnak az orosz partnerekkel, és támogatják azt a törekvésüket is, hogy gyártási kapacitást biztosítsanak a Szputnyik V-nek Németországban vagy máshol az EU-ban.

Az is elképzelhető, hogy hamarosan megköttetnek az első szerződések. Ehhez azonban tisztázni kell még, hogy mikor mekkora mennyiség állhat rendelkezésre a szérumból

– mondta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

Jens Spahn hangsúlyozta: nagyon támogatja, hogy nemzeti szinten gondoskodjanak a Szputnyik V beszerzéséről, ha az EU nem mozdítja elő az ügyet.

Az egyik legtekintélyesebb német epidemiológus, Karl Lauterbach szociáldemokrata (SPD) parlamenti (Bundestag-) képviselő, a bostoni Harvard Egyetem közegészségügyi intézetének (HSPH) docense hangsúlyozta, hogy az orosz vakcinát ugyanúgy kell kezelni, mint az összes többi oltóanyagot.

Támogatni kell a gyártókapacitás kiépítését és a szérum beszerzését is. Ugyanakkor

a Szputnyik V-ről benyújtott dokumentációnak van egy "szépséghibája", mégpedig az, hogy "valószínűtlenül alacsony" a mellékhatások előfordulási aránya.

Ezt az ügyet európai kutatóknak is meg kell vizsgálniuk – mondta CDU-val és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) együtt kormányzó szociáldemokraták politikusa.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×