eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Joe Biden amerikai elnök a külpolitikájáról beszél a washingtoni külügyminisztériumban 2021. február 4-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Joe Biden újabb nagy horderejű témába vágta a fejszéjét

Rendeletet írt alá a szavazati jog gyakorlásának megkönnyítéséről vasárnap az amerikai elnök, a véres vasárnap néven elhíresült tragikus esemény 56. évfordulójának alkalmából tartott megemlékezések részeként. Múlt héten benyújtották a választási rendszert átalakító törvényjavaslatot, ami át is ment a képviselőházon. Ennek fényében a mostani elnöki rendelet még jelentőségteljesebb.

"Minden választásra jogosult állampolgárnak biztosítani kellene a lehetőséget, hogy szavazhasson, és számításba vegyék voksát" - mondta az elnök a megemlékezés alkalmából előre rögzített videóüzenetében, amelyben bejelentette az új rendelet aláírását. Úgy fogalmazott: "Ha neked vannak a legjobb ötleteid, akkor nincs mit rejtegetned. Hagyjuk az embereket szavazni!"

1965. március 7-én, azon a napon, amely a történelembe véres vasárnap néven vonult be, az Alabama állambeli Selmában rendőrök brutálisan bántalmazták azt a mintegy 600 polgárjogi aktivistát, akik az afroamerikaiak választójogi diszkriminációja és a rendőri erőszak ellen békésen demonstráltak. Az eseményeket rögzítették a tévéstábok, és a felkavaró képsorok láttán sokan a feketék szavazati jogáért küzdő aktivisták mellé álltak. Nem sokkal ezután a kongresszus elfogadta a választójogi reformcsomagot.

Joe Biden elnök a vasárnap aláírt rendeletben utasítja a szövetségi ügynökségeket, hogy tegyenek intézkedéseket a szavazati jog gyakorlásának megkönnyítése érdekében.

Az ügynökségek 200 napot kaptak arra, hogy kidolgozzák terveiket a választók regisztrálásának kiszélesítéséről és választási információk terjesztéséről.

Az elnök utasította az Egyesült Államok szövetségi információs igazgatóját, hogy korszerűsítse a kormány által üzemeltetett választási internetes oldalakat és digitális szolgáltatásokat.

Jócskán átalakítanák a választási rendszert

A demokrata többségű amerikai képviselőház szerdán szavazta meg a választási rendszert alaposan átalakító törvénytervezetet, amely egyebek között enyhítené a szavazásra jogosultság feltételeit, a szavazókörzetek határait nem az egyes tagállamok, hanem csak független bizottságok szabhatnák át, és átláthatóbbá tenné a kampányfinanszírozást.

A szenátusban sokkal nehezebb lesz elfogadtatni a tervezetet. A száz szenátorból hatvannak kell jóváhagynia, márpedig a demokraták a két függetlennel együtt is csak ötvenen vannak, meg kell győzniük még legalább tíz republikánust. Egyes demokraták felvetették, hogy ha nem sikerül elég nagy támogatást szerezni a tervezetnek, akkor szűkítsék azt le a szavazati jogosultság kérdésére.

A törvénytervezetnek azért van nagy jelentősége most, mert a népszámlálási hivatal az idén adja át a friss adatokat az egyes államoknak, amelyek azután ezek alapján átrajzolják a szavazókörzetek határait, hogy a 2022. novemberi félidős választásokon már az új rendszerben szavazzanak az amerikaiak.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×