eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Donald Trump amerikai elnök sajtóértekezletet tart a washingtoni Fehér Házban 2020. november 24-én, miután a 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 400 pontos emelkedés után a történelem során először átlépte a 30 ezer pontot.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Kevin Dietsch

Trump ügyvédje: a szenátusnak ehhez az eljáráshoz nincs jogköre

Bruce L. Castor Jr. szerint ostobaság és őrültség lenne az impeachment-eljárásban firtatni az elnökválasztás eredményét.

Ostobaság és őrültség lenne a Donald Trump ellen indított, szenátusban lefolytatandó alkotmányos felelősségre vonási eljárásban (impeachment) firtatni a 2020-as elnökválasztás eredményét - jelentette ki Bruce L. Castor Jr., a volt amerikai elnök egyik ügyvédje az eljárásban.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozva a jogász hangsúlyozta, hogy Trump, aki eddig választási csalásra hivatkozva vitatta a választási eredményeket, nem gyakorolt rá nyomást, hogy ezeket a kijelentéseket tegye.

Ostobaság, őrültség lenne "egy nyertes eljárásba" belekeverni a választások kérdését - fogalmazott Castor.

Ő és jogásztársa, David Schoen képviseli a volt elnököt a február 9-én kezdődő alkotmányossági vádeljáráson a szenátusban.

Trump védői szerint a szenátusnak nincs jogköre egy a hivatalából már távozott elnök esetében lefolytatni az alkotmányossági vádeljárást. Castor szerint ez lesz érvelésük sarokköve.

A képviselőház demokrata párti tagjai hétfőn azzal érveltek, hogy Trump úgy irányította híveinek tömegét a washingtoni kongresszus épületére, mint egy "töltött ágyút", és ezzel minden törvényhozó életét veszélyeztette.

A Donald Trump elleni impeachment-eljárás megindítói szerint a volt elnök gyújtó hangú beszéde és közösségi felületein megjelent üzenetei okozták a zavargásokat január 6-án, amikor a távozó republikánus elnök beszéde után több száz híve megostromolta a Capitoliumot, és a rendbontás során öten életüket vesztették.

Amennyiben a szenátus elítéli Trumpot, úgy elveszítheti a volt elnökként neki járó juttatásokat, és soha többet nem indulhat elnökválasztáson. A szenátusban legalább 17 republikánus politikusnak is támogatnia kellene az elnök elítélését, mert a felsóházban a demokratáknak nincs meg ehhez a többségük.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×