eur:
397.22
usd:
356.74
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin
A koronavírus-jávány miatt védőmaszkot viselő szakács pizzát készít egy kijevi étteremben 2021. január 11-én, ahol a járványügyi szabályok miatt csak elvitelre lehet ételt rendelni.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Kinyithattak az iskolák és a vendéglátóhelyek északkeleti szomszédunknál

Ukrajnában hétfőre a megelőző napoknál jelentősen kevesebb, mintegy 2,5 ezer új beteget és ismét száz alatti elhunytat jegyeztek fel egy nap alatt, az egészségügyi miniszter szerint a csökkenés az épp most lejárt szigorított karantén eredménye.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 2516 új esettel 1 194 328-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 63 áldozattal 21 924-re. Eddig 953 297-en gyógyultak meg, közülük előző nap csaknem 5800-an, az aktív betegek száma így több mint 3300-zal 219 107-re csökkent. Vasárnap az országban 1166 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba, feleannyian, mint a megelőző napon.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy hétfőtől véget ért a január 8-án bevezetett, úgynevezett szigorított karantén, és mostantól

megint a korábbi, adaptív karantén narancs színű veszélyességi besorolásának megfelelő szabályok vannak érvényben az ország egész területén, egyelőre február 28-ig.

Ez egyebek mellett azt jelenti, hogy a tanulók visszatérhetnek az iskolapadokba, a vendéglátóegységek nap közben már fogadhatnak vendégeket, az üzletek korlátozás nélkül bármit árusíthatnak, valamint legfeljebb húsz fővel kulturális, sport- és egyéb rendezvények is tarthatók.

A tárcavezető közölte, hogy a kormányzat figyelemmel kíséri a járványhelyzet alakulását, és kedvező esetben szó lehet további könnyítésről, azaz visszatérhetnek az egyes régiók helyzetéhez igazított, adaptív korlátozásokhoz. Ez nyáron volt érvényben Ukrajnában, amikor a régiókat és településeket négy különböző színű - vörös, narancs, sárga és zöld - veszélyességi kategóriába sorolták.

Sztepanov közölte, hogy január 18-24. között 30 612 új koronavírusos megbetegedést jegyeztek fel, csaknem 14 ezerrel kevesebbet, mint a megelőző héten. Tájékoztatása szerint 11 630 új beteg került kórházba, csaknem kétezerrel kevesebb, mint a megelőző héten, továbbá folytatódott az a tendencia is, hogy többen távoztak gyógyultan az egészségügyi intézményekből, mint ahány új beteg került be.

"A statisztikák meglehetősen kedvezőek, és a helyzet javulását jelzik" - szögezte le.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×