eur:
397.07
usd:
356.56
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin
Kihalt utcán sétál egy nő London Westminster nevű negyedében 2021. január 12-én. A koronavírus új változata terjedésének megfékezésére a brit kormány hathetes zárlatot rendelt el egész Angliában.
Nyitókép: MTI/AP/PA/Victoria Jones

Tovább csökkent az új fertőzöttek száma Nagy-Britanniában

A halálozásoké ugyanakkor rekord, viszont számos, késleltetve elkönyvelt adatot is tartalmaz.

A brit egészségügyi minisztérium szerda esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 47 525 új fertőzöttet azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte. A múlt héten szinte minden nap 60 ezret messze meghaladó, esetenként 70 ezerhez közeli napi új fertőzöttet szűrtek ki Nagy-Britanniában.

Szerda a harmadik olyan nap egymás után, amikor 50 ezernél kevesebb új koronavírus-fertőződést mutattak ki tesztekkel.

A szaktárca új adatosra szerint a szerdán zárult egy hétben 374 775 koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki. Ez 29 139-cel, 7,2 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál.

Boris Johnson brit miniszterelnök a londoni alsóházban tartott szerdai szakbizottsági meghallgatáson azt mondta:

már mutatkoznak a járvány megfékezését célzó korlátozások hatásainak első jelei.

A január első hetében életbe léptetett intézkedések értelmében az Angliában élők csak a legindokoltabb esetekben - például az alapvető fontosságú cikkek megvásárlása, gyógyszerek beszerzése, orvosi ellátás vagy napi egyszeri szabadtéri testmozgás céljából - hagyhatják el otthonukat, illetve akkor, ha valaki családon belüli erőszakcselekmény vagy veszélyhelyzet elől kénytelen menekülni.

Munkába is csak azok járhatnak, akiknek otthoni munkavégzése nem megoldható, a vendéglátóhelyek, a szabadidőközpontok, a nem alapvető árucikkeket forgalmazó boltok zárva tartanak.

A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - szerdán 1564 páciens haláláról érkezett jelentés. A szerdai halálozási adat a legmagasabb a nagy-britanniai koronavírus-járvány kezdete óta.

Az egészségügyi hatóságok hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a szerdán ismertetett szám utólagosan

olyan haláleseteket is tartalmaz, amelyek a tavaly május 8-ig visszamenő időszakban technikai okokból kimaradtak a napi összesítésekből.

Nagy-Britanniában a szerdai adatsort is figyelembe véve eddig 84 767-en haltak meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben.

A világ országai közül csak az Egyesült Államokban, Brazíliában, Indiában és Mexikóban van ennél több halálos áldozata a koronavírus-járványnak.

A brit egészségügyi minisztérium szerdai adatai szerint ugyanakkor a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta 2 639 309-en kapták meg a koronavírus elleni vakcina első dózisát.

Ez azt jelenti, hogy az elmúlt egy napban 207 661-en részesültek az oltásban.

  • A brit kormány hivatalos célkitűzése az, hogy február 15-ig a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát. A 68 millió lakosú Egyesült Királyságban 16 millióan megkapják a vakcinát a jövő hónap közepéig.
  • A kormány kitűzte azt a célt is, hogy őszig a teljes brit felnőtt lakosság részesüljön a koronavírus elleni oltásban.

Boris Johnson a szerdai parlamenti meghallgatáson elmondta: a brit kormány a lehető leggyorsabban meg akarja teremteni annak a feltételeit, hogy az oltásokat napi 24 órában és a hét minden napján be lehessen adni.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×