eur:
397.19
usd:
356.44
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin
Kals am Grossglockner, 2018. február 27.Felvonón ülnek síelők az osztrák Alpok Magas-Tauern hegyvonulata felett, Kals am Grossglockner kelet-tiroli falu közelében 2018. február 27-én. (MTI/EPA/Lisi Niesner)
Nyitókép: MTI/EPA/Lisi Niesner

Ausztriában is terjed a fertőzőbb variáns

A brit variáns alakíthatott ki gócot az ausztriai Jochbergben: a fertőzöttek olyan britek, akik még a december 22-án meghirdetett beutazási tilalom előtt érkeztek szomszédunkba síoktatással egybekötött utazás keretében.

A tiroli hatóságok tizenhét teszt kapcsán beszélnek a variánsról: egyelőre még csak feltételezik, hogy az új vírustörzstől betegedhettek meg az érintettek, a laborvizsgálatok most is zajlanak. Eredményt a január 18-ával kezdődő héten várhatunk ezekkel kapcsolatosan, írja az Euronews.

Az első tünetek január harmadikán jelentek meg a csoportban, melynek minden érintett tagja ugyanazon a helyen szállt meg. Az idő közben kialakult helyzet miatt egyikük sem vett részt oktatói kontaktussal járó síórán azt követően, hogy december 18-án az országba érkeztek. Eddig négy, az új brit variánssal kapcsolatos esetet jegyzett fel nyugati szomszédunk, illetve egy, a dél-afrikai mutáció okozta megbetegedést. A mostani 17 eset ezekhez képest jelentős ugrást jelent.

Bernhard Tilg helyi egészségügyi tanácsos elmondta, bár egyelőre csak gyanúról van szó, biztosra akarnak menni, nem akarnak semmit kockáztatni. A jochbergi lakosok koronavírus-szűrésen vehetnek részt, a helyzet viszont nagyon aggasztja őket. Sokan nemtetszésüket fejezték ki a közösségi médiában azzal kapcsolatban, hogy síoktatóval szervezett túrákat tarthattak a december 26-án bejelentett, harmadik kijárási tilalom idején az országban. A politikusok sem maradtak csendben a témával kapcsolatosan.

"Hónapokon át zárva tartjuk az iskolákat, minimalizáljuk a kontaktot, megfosztjuk a fiatalokat a találkozások lehetőségétől, de miért? Hogy brit síoktatók terjeszthessék a vírus mutációját Tirolban!"

- írta a Twitteren Paul Stich, a Sozialistische Jugend Österreich ifjúsági csoport elnöke.

"Ez történik, ha a felvonólobbi uralkodik a józan ész helyett" - tette hozzá az ellenzéki Szociáldemokrata Párt.

Az osztrák korlátozásokat legalább január 24-ig fenntartják, a kormány korábbi ötletét, miszerint megnyitja a boltokat és az éttermeket a negatív Covid-teszttel rendelkezőknek, elvetette. Megnyitották viszont sípályáikat - a hotelek zárva tartásával -, miközben szomszédaik, Olaszország és Németország ragaszkodott ahhoz, hogy minden sípályának zárva kellene maradnia az idei teljes szezon idejére.

A magyar operatív törzs szerdai tájékoztatóján derült ki, hogy itthon is három beteg mintájában azonosították a koronavírus új, brit mutánsát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×