eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Gépfegyveres rendőr áll a nizzai Notre-Dame-bazilikánál 2020. október 29-én. Brahim Ausszaui 21 éves tunéziai bevándorló a reggeli órákban késsel támadt a bazilikában tartózkodó három emberre, egy idős nőt lefejezett, a sekrestyést és egy másik nőt halálosan megsebesített. Franciaországban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget a támadást követően.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Eric Gaillard

Franciaországban már a belső terrortámadások elhárítására fókuszálnak

Két iszlamista terrortámadást hiúsítottak meg Franciaországban 2020-ban, és 33-at 2017 óta, miközben öt szélsőjobboldali merényletet is sikerült megakadályozni az elmúlt három évben – mondta Laurent Nunez, a hírszerzés országos koordinátora.

A korábbi belügyi államtitkár az Europe1 kereskedelmi rádió és a CNews hírtelevízió közös műsorában a merénylettervek részleteiről nem közölt részleteket.

Kiemelte, hogy

"a szunnita iszlamista terrorizmus" elsődleges fenyegetettséggé vált, amit a hatóságoknak egyre nehezebb érzékelni és megelőzni.

Annak a történelemtanárnak a példáját említve, akit azért fejezett le egy csecsen dzsihadista Párizs közelében a nyílt utcán októberben, mert az Mohamed-karikatúrákat mutatott a szólásszabadságról tartott óráján, Lauren Nunez kijelentette, hogy "szélsőségesen gyorsan" lesz egy radikálisból merénylő.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a három legutóbbi franciaországi szunnita iszlamista támadásban a közös elem az volt, hogy a merénylő az "istenkáromlást" akarta megbüntetni és "bosszút akart állni a profétáért".

A terrorizmusért felelős országos megbízott szerint

a külföldről érkező fenyegetettség már "kevésbé valószínű",

jóllehet a francia titkosszolgálatok továbbra is "nagyon óvatosak" ebben a kérdésben.

Laurent Nunez jelezte, hogy azoknak a terrorizmus miatt elítélteknek, akik 2021-ben szabadulnak, olyan kötelezettségeik lesznek, mint rendszeres megjelenés a rendőrségen, vagy bizonyos helyek látogatásának tilalma. A volt államtitkár szerint 60-70 ilyen ember lesz az idei évben. Megerősítette, hogy

jelenleg mintegy ötszázan vannak börtönben terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmény miatt,

míg kilencszáz olyan köztörvényes bűncselekmény miatt elítélt a börtönben vált radikálissá.

Laurent Nunez elmondta, hogy 2017 óta öt szélsőjobboldali merényletet is sikerült meghiúsítani. Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a fehér felsőbbrendűséget hirdető mozgalom erősödik, tagjai mintegy 1000-1500-an lehetnek. A szélsőbaloldali szélsőségesek száma 2-3000 között lehet, a koordinátor szerint a tavalyi évben mintegy 150-200 rongálását hajtottak végre, amelyek elsősorban gyújtogatások.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×