eur:
400.63
usd:
362.52
bux:
73347.1
2024. október 2. szerda Petra
Kormányellenes tüntetők Hongkong belvárosában 2020. január 1-jén. Jogvédő csoportok felhívására az új év első napján nagyszabású tüntetést tartanak a Kínához 1997-ben visszacsatolt városállamban.
Nyitókép: MTI/EPA/VIVEK PRAKASH

Hongkongi tüntetők: olyan, mint a játékban, csak nincs több életed – videó

Tüntetők tízezrei vonultak Hongkong utcáira a demokráciaért, szabadságért és a függetlenségért kiállva. Sokan közülük olyan fiatalok, akik a videójátékok világában nőttek fel.

A tüntetések frontvonalán álló fiatal tüntetők egy része azt állítja, hogy azon stratégiák és ötletek egy része, amelyeket a tiltakozásokhoz használtak, többjátékos online játékokból származnak.

A tüntető gamer fiatalok közül páran teljesen fekete ruhában, arcukat elmaszkírozva adtak interjút úgy a BBC újságírójának, hogy a kezükben ott figyelt a PlayStation 4 kontroller, és a Battlefield nevű lövöldözős játékkal nyomultak – írja az Index. Az „Első vonalasoknak” is hívott csapat tavaly rendkívül aktív volt a kínai kormány elleni tüntetésekben – több ezer embert is kivittek az hongkongi utcákra.

Videojátékos gondolkozás kell hozzá

Hongkongban a tüntetések szokatlan módszerekkel zajlanak – például nincs konkrét vezetője sem a csoportoknak. Éppen ezért jól jönnek a többjátékos videojátékokból tanult taktikák a fiatalok számára, hogy megfelelő módon tudjanak együttműködni a tüntetések során. Emiatt is annyira hatékonyak, dinamikusak, gyorsak ezek a tüntetések – videojátékos gondolkodás kellett hozzá.

Az említett Battlefield 1-en kívül persze más játékokból is nyertek inspirációt az utcára vonuló hongkongiak. Nagy kedvencük például a League of Legends.

„Mivel egy térkép és célpontok is vannak a játékban, tényleg olyan érzésem van, mint egy tüntetésnél” – állította egy „Jeff” fedőnevű, elmaszkírozott arcú fiatal srác.

Hongkongban a fiatal tanulók egyharmada naponta átlagban három órát videojátékozik. 10 százalékuk számára bevallottan addikciónak is számít a játék, mások úgy tekintenek rá, mint egy külön életformára. Ugyanakkor ebbe a szenvedélyes hobbiba a valós élet is „beszivárog”. Múlt évben például a fiatal protestálók egy része virtuális karakterével tüntetőnek öltözött a Grand Theft Auto Online-ban, és a játékon belül összecsaptak rendőri egyenruhát viselő kínai fiatalokkal.

Mint egy videojátékban

„Bella”, egy fiatal hongkongi tüntető lány arról beszélt, hogy tüntetés közben úgy érzi magát, mint egy videojáték hőse, aki a riválisok ellen harcol, vagy menekül előlük. „Hasonlít ahhoz, mint amikor a rendőrökkel nézünk farkasszemet.”

A lány szerint a játékban és az életben is egyaránt tanulnak a hibáikból és alkalmazkodnak a rázós helyzetekhez. A játékok elrontott küldetései például intő jelként szolgálnak szerinte arra nézve, hogy mit ne csináljanak a tüntetések során.

És hogy mi az igazi különbség a videojáték és a valós élet között? Jeff erre így válaszolt: „A valóságban, amikor elrontod, akkor nem tudod újraindítani a »játékot«, és megpróbálni ismét teljesíteni a pályát. Megsebesülhetsz, börtönbe kerülhetsz, sőt, meg is ölhetnek.

A való világban csak egy életed van.”

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Izrael nem számított az iráni csapásra, Teherán viszont nem akart nagyobb támadást indítani – értékelte az újabb közel-keleti konfliktust Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő beszélt arról is, hogy Irán a Nyugat által eddig nem ismert rakétákkal támadott, amelyek nagyon gyorsan elérték Izrael területét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Itt a 400-as euró: másfél éves mélypontra ütötték a forintot

Itt a 400-as euró: másfél éves mélypontra ütötték a forintot

Jelentős romlás van a nemzetközi hangulatban, a Fed jelzései után a geopolitikai fejlemények is megmozgatták a devizapiacot. A rossz hangulatban a tőzsdék esnek, és a környezet most nem kedvez a forintnak sem. De ezen túlmenően egyedi magyar okok és több technikai tényező is hozzájárult ahhoz, hogy a forint euróval szembeni árfolyama ma másfél éves mélypontra esett, és átvitte a 400-as szintet. A forint árfolyamának alakulása fontos témája lesz a Portfolio makrogazdasági konferenciájának, amelyre itt tudsz jelentkezni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×