eur:
393
usd:
363.37
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fogadja Boris Johnson brit miniszterelnököt a bizottság brüsszeli épületében 2020. december 9-én. A két vezető az Európai Unióból kilépő Nagy-Britannia és az EU jövőbeli kétoldalú kapcsolatrendszeréről tárgyal.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Von der Leyen a brexitről: a megállapodás kilátásai rosszak

Még a következő napokban folytatódnak az egyeztetések a további kapcsolatrendszerről, de senki sem optimista.

Az Európai Unióból idén kilépett Egyesült Királysággal megkötni kívánt kereskedelmi megállapodás elmaradásának nagyobb a valószínűsége, mint a létrejöttének – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, az uniós tagországok vezetőinek kétnapos, évzáró tanácskozását követően.

Kijelentette, hogy a megállapodás kilátásai rosszak,

a helyzet nehéz, a fő akadályok továbbra is fennállnak.

A tárgyalások folytatódnak, vasárnapig kiderül, hogy lehetséges-e megállapodásra jutni a jövőbeli kapcsolatokról – tette hozzá. Szavai szerint a halászat szabályozása továbbra is kiemelkedő kérdés, a tárgyalók ezen a területen még nem találták meg a megoldást a nézetkülönbségek áthidalására.

"Megértjük, hogy az Egyesült Királyság vizeinek ellenőrzésére törekszik, de meg kell értenie az EU halászainak elvárásait is, amelyek évtizedekre, néha évszázadokra visszanyúló hozzáférésre épülnek" – fogalmazott.

Boris Johnson brit kormányfő arról beszélt csütörtökön este, komoly esély van arra, hogy megállapodás nélkül zárulnak majd az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kereskedelmi kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó tárgyalások.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×