eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke beszédet mond a nyugat-ukrajnai megye magyar oktatási nyelvű iskoláinak központi tanévnyitóján Beregszászon 2018. szeptember 8-án.
Nyitókép: MTI/Nemes János

Fegyveresek szálltak meg kárpátaljai magyar szervezeteket

Az ügy miatt bekérették a magyarországi ukrán nagykövetet

Kárpátaljai magyar intézményeknél tartott házkutatást az ukrán biztonsági szolgálat.

A fegyveres kommandósok megszállták Brenzovics László KMKSZ elnök lakását, a szervezet ungvári székházát, a Gazdaságfejlesztési Központ és a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány épületét. A hatóságok állítólag egy szeparatizmus gyanújával indult kelet-ukrajnai eljáráshoz kerestek bizonyítékokat.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség szerint az eljárás valódi célja a magyar szervezetek ellehetetlenítése.

A KMKSZ felszólítja az ukrán illetékeseket, hogy hagyjanak fel a magyarság megfélemlítésével, emellett felhívta Magyarország és a nemzetközi szervezetek figyelmét az állambiztonsági eszközökkel folytatott politikai nyomásgyakorlásra.

Tiltakozás

Minden nemzetközi fronton kiáll a kormány a kárpátaljai magyarokért, ezért Szijjártó Péter a NATO külügyminisztereinek keddi ülésén fel fogja vetni a kárpátaljai magyar intézményeknél hétfőn tartott házkutatások ügyét.

A külgazdasági és külügyminiszer hétfőn a Facebook-oldalán közzétett videóban azt mondta, hogy "az elmúlt időszak ígérgetései, az idézőjeles békülési törekvések" ellenére Ukrajnában továbbra is kormányzati politika maradt a magyar közösség megfélemlítése és a magyarellenesség.

A hétfői házkutatásokkal kapcsolatban a kormány kifejezte tiltakozását az ukrajnai külügyminisztériumban, és Budapestben bekérették a magyarországi ukrán nagykövetet.

A miniszter elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben egy ország a transzatlanti közösség része akar lenni, egy NATO-tagországhoz tartozó kisebbséget "folyamatosan megfélemlít és nyomás alatt tart".

A kormány ezért hangot fog adni azon követelésének, hogy "Ukrajna állítsa le a magyar nemzeti közösség elleni inzultusokat és a közösség folyamatos megfélemlítését" - mondta Szijjártó Péter.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×