eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő tanuló egy prágai iskolában 2020. november 18-án, amikor az általános iskolák első és második osztályosai visszatérhettek az osztálytermekbe. A járvány miatt a cseh kormány október 14-től minden iskolában elrendelte az áttérést a digitális oktatásra.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

A cseheknél hosszú lesz a szükségállapot, a szlovákok még több körben tesztelnek

Ádvent közepéig marad a szükségállapot a cseheknél, közös gyertyagyújtás helyett pedig közös tesztelésre mehetnek a szlovákok.

Csehországban december 12-ig meghosszabbították a szükségállapotot. Andrej Babiš kormánya azt kérte a parlamenttől, hogy a november 20-án lejáró szükségállapotot 30 nappal hosszabbítsák meg, a képviselőház végül több mint tízórás éles pengeváltás után a kormányt kívülről támogató kommunista párt javaslatát fogadta el. Szlovákiában pedig arról döntöttek, hogy az ádventi időszakra 16 millió antigéntesztet rendelnek, és újabb szűréseknek vetik majd alá a lakosságot.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök arról próbálta meggyőzni az alsóház képviselőit, hogy a szükségállapot meghosszabbítása elengedhetetlenül szükséges.

„A kormány mindenekelőtt azért kéri a szükségállapot meghosszabbítását, mert az lehetőséget ad a kormánynak, hogy döntő változást érjen el a koronavírus-járvány elleni küzdelemben” – érvelt a cseh miniszterelnök. Jan Blatný egészségügyi miniszer szerint sem tarthatók be az országos intézkedések a szükségállapot nélkül. Az egyszerű törvények ugyanis nem teszik lehetővé a kormánynak, hogy a társadalmi és gazdasági életet korlátozó óvintézkedéseket foganatosítson a járvány megfékezésére.

A csütörtök estig tartó parlamenti vitában az ellenzék keményen bírálta a kormányt. A leggyakrabban hangoztatott kérdések egyike az volt, hogy

miért engedik meg a szupermarketek számára, hogy az élelmiszeren kívül más árut – például ruhaneműt, cipőt vagy játékot – is áruljanak, míg a hasonló termékeket forgalmazó kiskereskedők üzleteit zárva tartják.

„Amíg ez a kormány csak az egyik csoportba tartozók számára tud garanciát vállalni, addig mi értelme van a szükségállapotnak?” – tette fel bírálóan a kérdést Ivan Bartoš, az ellenzéki Kalóz párt elnöke, aki a kisebb üzletek megnyitását kérte.

Az egészségügyi miniszter szerint ez kockázattal járna, mert a mobilitás növelése megemelné a vírus terjedésének veszélyét is.

A napi fertőzések számának mintegy tíz napja tartó csökkenése a tárcavezető szerint azt mutatja, hogy már sikerült bizonyos eredményeket elérni a járvány terjedésének megfékezésében.

Andrej Babiš szerint a helyzet javulása a korlátozó intézkedések következménye. A kormányfő ugyanakkor óva intett mindenkit, hogy azt higgye, most már elmúlt a veszély.

„Még nincs minden mögöttünk” – hangsúlyozta Babiš, és a karácsonyi ünnepek nyugalma érdekében arra szólított fel mindenkit, hogy továbbra is tartsa be az óvintézkedéseket.

Szlovákiában sem csupán a gyertyagyújtásról és a csendes ünnepvárásról szól majd az ádvent, miután a kormány több antigénteszt beszerzéséről döntött, mint eredetileg szándékozott.

Szerdán Igor Matovič kormányfő még úgy gondolta, az állam mintegy 11 millió antigéntesztet vásárol, hogy elegendő legyen további két-három tesztelésre. A koalíciós tanács és a rendkívüli kormányülés után azonban már arról számolt be, hogy

11 millió helyett 16 millió antigéntesztet vásárol Szlovákia.

Az árat egyelőre nem lehet tudni. A korábbi országos teszteléseken használt 10 millió teszt több mint 40 millió euróba került.

Most a beszerzésért nem az Állami Tartalékalap lesz a felelős, hanem a gazdasági minisztérium. A Richard Sulík irányítása alá tartozó tárca külön bizottságot hoz létre, amelyben a civil szféra képviselői mellett az ellenzék is helyet kaphat, beleértve a szélsőjobboldalt is. „Fico urat, akinek az előző beszerzéskor nagy volt a szája, most meghívjuk ebbe a bizottságba Pellegrini úrral együtt, hogy felügyelhessék a beszerzés menetét” – nyilatkozta a szlovák gazdasági miniszter.

A most beszerzendő 16 millió antigéntesztet az év végéig akarja megvásárolni az állam.

„Négy terminus van, ameddig a teszteket be kellene szerezni. Ezek december 2., 9., 16. és 31.” – mondta Igor Matovič kormányfő, hozzátéve, hogy szeretné, ha a fertőzöttek száma karácsonyig ötszáz alá, az ünnepek után pedig 400 alá esne.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×