eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: A vukovári temető (Pixabay)

Új gócpont lehet Horvátországban, Szlovéniában az év végéig terveznek

Nem lassul a fertőzés terjedése Szlovéniában és Horvátországban, utóbbiban ismét rekordot döntött a napi új esetek száma - derült ki a válságstábok szerdai jelentéséből.

Szlovéniában a kabinet által szerdán közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában az előző napinak közel kétszeresével, 2013-mal 58 950-re nőtt a fertőzöttek száma. Negyvenhárom beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 919-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1280-an vannak kórházban, közülük 209-et ápolnak intenzív osztályon.

Az országban szinte teljesen leállt az élet:

minden összejövetel tilos. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a maszk viselése mindenütt. Még két hétig zárva maradnak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével.

Janez Jansa kormányfő kedden a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a legtöbb szigorítás várhatóan ez év végéig érvényben marad, csak akkor enyhítenek, ha azt a járványhelyzet megengedi.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt rekordszámú, 3251 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 90 715-öt. Az elmúlt napon 38 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi áldozatainak száma ezzel 1151-re emelkedett. Kórházban 1878 beteget ápolnak, közülük 205-en vannak lélegeztetőgépen.

Horvátországban november 18-a a kormány döntése szerint idén először munkaszüneti nap. A jugoszláv hadsereg és a szerb szabadcsapatok 29 évvel ezelőtt, a délszláv háborúban ezen a napon foglalták el a kelet-szlavóniai Vukovárt. A megemlékezésen minden évben több ezren vettek részt. Idén, bár engedélyezték a rendezvényt, amelyen a kormányfő és a házelnök is részt vesz, annak maximális létszámát ötszáz főben határozta meg a válságstáb.

Járványügyi szakemberek arra figyelmeztettek, hogy Kelet-Szlavónia lehet az új járványgóc az országban, ezért arra kértek mindenkit, hogy otthon emlékezzen meg Vukovár ostromának áldozatairól.

A helyszínen tartózkodó tudósítók ugyanakkor arról számoltak be, hogy tízezren lehetnek azok, akik részt vesznek abban a menetben, amely a helyi kórháztól a háború áldozatainak emlékét őrző temetőig vezet. Néhányan maszkot sem viselnek, és nem tartják be a biztonságos távolságot - közölték az újságírók.

Ivan Penava, Vukovár polgármestere, aki korábban azt mondta, hogy az országban nem tilos a gyülekezés, vagyis semmi sem szól a megemlékezés megtartása ellen, nemrég megfertőződött a vírussal, ezért nem vesz részt a rendezvényen, jelenleg karanténban van.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×