eur:
394.79
usd:
367.86
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Donald Trump amerikai elnök szimpatizánsai tisztességes választások megtartásáért tüntetnek a központi választási bizottság detroiti hivatalában zajló szavazatszámlálás idején 2020. november 5-én, két nappal az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választások után.
Nyitókép: MTI/AP/David Goldman

Szakértő: akármi lesz a vége, erősebb volt a Trump-kampány, mint várták

Csizmazia Gábor szerint ahhoz képest, amit az amerikai elnökválasztás előtt mért 8-9 százalékos Joe Biden-előny jelzett, sokkal szorosabb a verseny.

A 270 elnökséghez szükséges elektori szavazatból 264-et szerezhet meg a mostani elemzések szerint Joe Biden – mondta Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének vezetője az InfoRádiónak. Már csupán egyetlen államot kell megnyernie a kihívónak, ez pedig Nevada lehet, itt hat elektori helyet lehet szerezni.

Az eredményt még nem hirdető államok közül Pennsylvaniának a legnagyobb a súlya húsz elektori szavazattal,

itt van olyan körzet, ahol még el sem kezdték számolni a szavazatokat,

mondta a szakértő. Ebben a hagyományosan billegő keleti államban még Donald Trump vezet (de a hivatalban lévő elnök előnye folyamatosan csökken), és számára kulcsfontosságú ez az állam.

A helyzetet több dolog teszi bizonytalanná. Azokat a levélszavazatokat, amelyeket a november 3-i választás előtt feladtak, bizonyos államok november 10-éig (Nevadában) vagy november 12-éig is elfogadják (Észak-Karolinában).

Az is bonyolítja a választás kimenetelét, hogy sok esetben jogi lépésekre lehet számítani elsősorban Donald Trump kampánystábjától. Annyi bizonyos egyelőre, hogy szoros a verseny, több államban is igen kevés szavazat dönt majd az elektorokról.

A szakértő emlékeztetett rá, hogy a közvélemény-kutatók 8-9 százalékos Biden-előnyt mutattak ki nem sokkal a választások előtt. (Igaz ugyanakkor, hogy arra a többségük figyelmeztetett, hogy ez csak annyit jelent, hogy több szavazatot kap a demokrata jelölt, ettől még Donald Trump nyerhet az elektori többség megszerzésével, ahogy ez történt négy éve Hillary Clinton ellen is.)

Csizmazia Gábor úgy látja, a végkimeneteltől független leszögezhető, hogy erősebb lett a Trump-kampány, mint arra sok elemző számított.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×