eur:
404.35
usd:
373.76
bux:
74410.22
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
Boris Johnson miniszterelnök távozik a londoni kormányfői rezidenciáról, a Downing Street 10-ből 2020. szeptember 21-én. A brit kormány a nap folyamán az eddigi közepesről magas szintre emelte a koronavírus-járvány intenzitását jelző készenléti fokozatot.
Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver

London mintha elfelejtett volna reagálni egy fontos uniós levélre

Brüsszel szerint a brit fél megszegte az EU-tagsága megszűnéséről szóló megállapodásból eredő kötelezettségeit.

Lejárt kedden az Egyesült Királyság rendelkezésére álló egy hónapos határidő, hogy válaszoljon az Európai Bizottság felszólító levelére, amelyet a testület azért küldött, mert álláspontja szerint a brit fél megszegte az EU-tagsága megszűnéséről szóló megállapodásból eredő kötelezettségeit. Választ egyelőre nem érkezett Londonból - közölte a brüsszeli bizottság illetékes szóvivője.

Hozzátette: a bizottság így további lépéseket fontolgat, beleértve egy indokolással alátámasztott vélemény kiadását, benne felsorolva azokat a kérdéseket, amelyeknek az érintett ország elmulasztott eleget tenni.

Az Európai Bizottság október 1-jén azért küldte a kötelezettségszegési eljárás első lépését jelentő felszólítólevelet, mert a brit kormány szeptemberben olyan törvényjavaslatot terjesztett be a belső piacáról, amely az elfogadása esetén sértené a brexitmegállapodás Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyvének rendelkezéseit.

A bizottság keddi sajtótájékoztatóján az is kiderült, hogy az előző nap Brüsszelben,

a brexitfőtárgyalók személyes jelenlétével elkezdődött tárgyalási forduló továbbra se hozott áttörést a jövőbeni kapcsolatrendszerről.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az EU-ból. Távozásának napján 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja, hogy időt biztosítson a megállapodásra a majdani kapcsolatok szabályairól. A tárgyalások immáron végső szakaszukhoz érkeztek, diplomáciai források szerint "valamilyen megegyezés" legkésőbb november 15-ére várható.

Címlapról ajánljuk
Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

A versenyképes vállalkozásoknak olykor ki kell lépniük a komfortzónájukból ahhoz, hogy előnybe kerüljenek a piacon – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke beszélt a Demjén Sándor-program előnyeiről, a vállalkozások problémáiról és a versenyképesség fontosságáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Írásba adta a kormány: a fiataloknak járna az 5% alatti kamatozású lakáshitel

Írásba adta a kormány: a fiataloknak járna az 5% alatti kamatozású lakáshitel

„Szükség van új kollégiumok építésére és a fiatalok számára kedvezményes, 5%-os kamatozású lakáshitelre” – fogalmaz a hétfőn megjelent Nemzeti Konzultáció egyik válaszlehetősége. Ez alapján a bankok - elsőként a Portfolio által megírt - kezdeményezésének megfelelően kifejezetten a fiatalok számára tennék elérhetővé önkéntes banki vállalás alapján az 5% alatti THM-mel bíró piaci kamatozású lakáshiteleket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×