eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay

Válságülést tartott a finn kormány egy zsaroló hacker miatt

Pszichiátriai nyilvántartásból megszerzett személyes adatokkal zsarolt meg több pácienst egy ismeretlen kiberbűnöző. A finn kormány rendkívüli ülést tartott a „kivételes eset” miatt.

A zsaroló megszerezte a terápiás kezeléseken részt vevő páciensek személyes adatait a Vastaamo Pszochoterápiás Központ nyilvántartásából. A Finnország húsz településén megtalálható klinika számítógépes rendszerében több ezer kezelésre szoruló adatait tartják nyilván.

A klinika azt tanácsolta az érintetteknek, hogy tegyenek feljelentést a rendőrségen. A Vastaamo hétfői közleménye szerint az adatokat 2018 novemberében lophatták el, majd 2019 márciusában ismét behatoltak a kórház számítógépes rendszerébe. Az Associated Press hírügynökség úgy tudja, hogy eddig háromszáz páciens adatait tették közzé az úgynevezett darkneten – írja a hirado.hu.

A finn kormány az események miatt rendkívüli ülést tartott vasárnap este. Maria Ohisalo belügyminiszter „kivételesnek” nevezte a helyzetet, míg az F-Secure kiberbiztonsági cég vezetője „szégyentelennek” titulálta a kibertámadást a Twitteren.

Az egyik sértett, aki a személyazonossága elhallgatását kérte, úgy nyilatkozott a BBC Newsnak, hogy egy magát „a váltságdíjas fickónak” tituláló ismeretlen megkereste e-mailben. A zsaroló közölte, hogy miután a Vastaamo klinika nem volt hajlandó 40 bitcoint (443 000 euró) fizetni neki, 200 euróért cserébe törli az adatait a világhálóról. Az ismereten azt is közölte, hogy ha nem teljesül a kérése, 24 óra elteltével a váltságdíj 500 euróra nő, 72 óra után pedig közzéteszi a kiskorúak személyes adatait.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×