eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Résztvevők a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) fennállásának 30. évfordulója alkalmából a Kolozsvári Magyar Operában a tartott ünnepségen 2020. január 18-án.
Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

Erdély veszélyeztetett régió, gócpont a kolozsvári operában és színházban

Szinte egész Romániában gyorsul a koronavírus-fertőzés terjedése, kedden 68 halálesetet kötöttek a járványhoz, Bukarestben az iskolák bezárására készülnek. A Kolozsvári opera és színház előadásai leálltak.

Koronavírus-gócpont alakult ki a Kolozsvári Magyar Operánál és a vele egy épületben működő Kolozsvári Állami Magyar Színháznál, lapértesülések szerint a két intézményben eddig több mint harminc fertőződést jegyeztek fel – írja az MTI.

Az Actual de Cluj helyi portál közlése szerint

az operában már 30 fertőzöttet azonosítottak.

Az intézmény múlt hét csütörtökön jelentette be, hogy a járványügyi helyzet miatt októberi előadásai elmaradnak.

Szép Gyula, az opera igazgatója az MTI-nek sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta a sajtóban közölt számot. Megjegyezte: csak azokról az esetekről tud, amelyekről maguk a fertőzöttek értesítették. Hozzátette: ezek között egyaránt vannak zenekari tagok, kórustagok, szólisták és a műszaki személyzet tagjai. Az igazgató szerint

október 3-án értesültek az első fertőzésről, ezt követően a helyzet tisztázódásáig megtiltották a társulat tagjainak, hogy bemenjenek az épületbe.

Az intézmény művészei azt az utasítást kapták, hogy otthon gyakoroljanak.

Az igazgató megemlítette: október 6-tól egy minisztériumi rendelet is megjelent, amely szerint nem szabad két óránál hosszabb előadásokat tartani. Hozzátette: ez a rendelet is korlátozta az opera működését, hiszen az előadásaik többsége három óra körüli. Szép Gyula elmondta, arra készülnek, hogy a kényszerű szünet után hangversenyeket tartsanak, amelyek beleférnek az egészségügyi előírások szabta keretekbe.

Az operával egy épületben működő Kolozsvári Állami Magyar Színház műszaki személyzetéből öten fertőződtek meg, nyilatkozta az MTI-nek Tompa Gábor, az intézmény igazgatója.

Az igazgató elmondta: múlt csütörtökön indultak volna Szerbiába Henrik Ibsen Nóra című drámájával, amelyet Kragujevácban és Szabadkán mutattak volna be egy-egy fesztiválon. Ekkor tesztelték azokat, akik utaztak volna. Mivel a műszaki stáb több tagjánál is kimutatták a fertőzést, le kellett mondani a szerbiai fellépéseket, és vissza kellett fordítani a már úton levő díszletes teherautót is. Tompa Gábor elmondta, valamennyi munkatársuk jól van, a fertőzötteknek sincsenek tüneteik.

A színház egyelőre október 24-ig mondta le előadásait.

Az igazgató megjegyezte: a legnagyobb dilemmájuk, hogy a hagyományos formában meg tudják-e szervezni az Interferenciák nemzetközi színházi fesztivált, avagy arra kényszerülnek, hogy az online térben mutassák be a fesztivál előadásait.

Az új megbetegedések utóbbi napokban közölt statisztikájában Kolozs megye az ország legfertőzöttebb megyéi között szerepel. Az elmúlt 24 órában 172-en fertőződtek meg a mintegy 700 ezer lakosú megyében. A prefektusi hivatal hétfői összesítése szerint az elmúlt két hétben Kolozsváron, Désen és Szamosújváron, valamint a néphagyományairól híres Szék községben is meghaladta az ezer lakosra jutó új esetek száma a kettőt.

Erdély nagy része veszélyeztetett – Bukarestben az iskolák bezárásra készülnek

Három megye kivételével most már

Románia szinte egész területén gyorsul a koronavírus-járvány terjedése,

a legnagyobb fertőzési rátával rendelkező román fővárosban pedig a hatóságok az iskolák bezárására készülnek – írja az MTI.

A közegészségügyi hatóság (INSP) kedden közzétett heti elemzése szerint nincs már olyan térsége az országnak, ahol csökkenne a fertőzés terjedésének üteme, Szatmár, Iasi és Vaslui megyében pedig az utóbbi héten egyenletesen terjedt.

Az INSP által közölt veszélyeztetettségi térképen – amelyet az egészségügyi rendszer terheltsége és a Covid-19-ben szenvedő súlyos betegek rendelkezésére álló intenzív terápiás ágyak száma alapján készítettek –

Arad, Szatmár és Máramaros megye kivételével egész Erdély, országos szinten pedig a 41 megyéből 27 veszélyeztetett térségnek számít

a koronavírus-járvány szempontjából.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) keddi jelentése szerint az utóbbi napon több mint 3100-zal emelkedett és így túllépte a 160 ezret a Romániában diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, valamint

a kedden regisztrált 68 újabb halálesettel meghaladta az 5500-at a járvány romániai halálos áldozatainak száma.

Az utóbbi két hétben lakosságarányosan Bukarestben terjedt leggyorsabban a fertőzés. A INSP jelentése szerint a fővárosban – a 2011-es népszámláláskor feljegyzett 1,88 milliós lakossághoz viszonyítva – már meghaladták azt a fertőzési rátát, a lakosság három ezrelékét, amelynél a helyi járványügyi operatív törzs elrendelheti az iskolák bezárását és az áttérést az online oktatásra.

Bukarest kormánybiztosa azonban – az oktatási miniszterrel folytatott keddi egyeztetést követően – bejelentette: felkészültek ugyan erre a lépésre, de járványügyi szempontból nem az INSP által számolt 3,1 ezrelékes, hanem a GCS által közölt 2,69 ezrelékes fertőzési rátát tartják mérvadónak, amely a főváros jelenlegi 2,15 milliós lakosságát veszi alapul. Bukarestben akkor fogják teljes egészében az internetre költöztetni az oktatást, ha a GCS által közölt fertőzési ráta „tartósan és jelentősen” meghaladja a 3 ezreléket.

Bukarestben több mint 400 tanintézményben csaknem negyedmillió óvodás és iskolás tanul.

Romániában az oktatási minisztérium hétfői adatai szerint

eddig 517 iskolát tartottak zárva,

közülük 303-at azért, mert olyan településeken működtek, amelyeken az utóbbi héthetes fertőzési ráta meghaladta a lakosság három ezrelékét, a többi 214-et pedig azért kellett bezárni, mert több mint három osztályban megjelent a fertőzés.

További 5100 iskolában részlegesen költöztették az internetre az oktatást, és 12 ezer olyan tanintézmény volt, amely valamennyi tanár és diák jelenlétében, hagyományos óralátogatással működött Romániában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×