eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Munkába menő emberek London pénzügyi negyedében 2020. október 12-én reggel. Boris Johnson brit miniszterelnök ezen a napon beszámol a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében létrehozott, a települések különböző kockázati besorolására épülő új korlátozó intézkedésekről.
Nyitókép: MTI/AP/Matt Dunham

Új készültségi rendszert vezetnek be Angliában

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint nem lehet ismét a tavaszihoz hasonló módon teljes zárlat alá helyezni a brit gazdaságot, de a koronavírus-járvány kórokozójának szabadjára engedése sem járható út.

A kormányfő a londoni alsóházban felszólalva elmondta, hogy szerdától háromfokozatú készültségi rendszer lép életbe Angliában.

Az alapszint a közepes készültségi fokozat, és az e kategóriába sorolt térségekben a jelenlegi intézkedések maradnak továbbra is érvényben.

Ezek közé tartozik, hogy hatnál több, nem egy háztartásban élő ember nem vegyülhet zárt terekben és közterületeken, emellett a vendéglátóhelyeknek 22 órakor be kell zárniuk.

A következő, magas készültségi szint elrendelése esetén az érintett országrészekben

a nem egy háztartásban élő emberek semmilyen létszámban nem tartózkodhatnak együtt zárt terekben,

köztük magánlakásokban és magánházak kertjeiben sem.

Szabadtéren érvényben marad a "hatos szabály" néven ismertté vált előírás, amelynek alapján legfeljebb hat, nem egy fedél alatt élő ember tartózkodhat egyszerre egymás társaságában.

Johnson elmondta: azoknak az országrészeknek a zöme, amelyekben jelenleg helyi jellegű korlátozások vannak érvényben, automatikusan a magas járványkészültségi fokozatba kerül.

A legszigorúbb, nagyon magas készültségi szint a magas fokozat korlátozó előírásai mellett a pubok és a bárok bezárását is jelenti az érintett térségekben.

Ezt a készenléti szintet olyan országrészekben rendelik el, amelyekben a leggyorsabb a járvány terjedési üteme, és ahol az állami egészségügyi szolgálat (NHS) emiatt elviselhetetlen nyomás alá kerülhet - mondta a brit miniszterelnök.

Johnson közölte, hogy az északnyugat-angliai Liverpoolban és tágabb környékén a kormány szerdától a nagyon magas készültségi szintet rendeli el.

Hozzátette: ebben a térségben a pubok és a bárok mellett az edzőtermek, a szabadidőközpontok, a fogadóirodák, a felnőtteket fogadó játéktermek és a kaszinók is bezárnak.

A brit miniszterelnök elmondta: a kormány tudományos tanácsadó testületének (SAGE) becslése szerint az R reprodukciós ráta - amely azt mutatja, hogy egy fertőzött átlagosan hány további embernek adja át a koronavírus-fertőzést - az Egyesült Királyság egészében 1,2-1,5 között jár.

Ez azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 12-15 másik embert fertőz meg.

Johnson hangsúlyozta: ha a koronavírust szabadjára engedik, ez a reprodukciós ráta 2,7-3 környékére emelkedne, vagyis az R rátát már most is sikerül jóval természetes szintje alatt tartani, és a járvány ezért nem terjed olyan gyorsan, mint márciusban.

Kijelentette: vannak olyan javaslatok, amelyek szerint most is a márciusihoz hasonló teljes, meghatározatlan idejű zárlatot kellene elrendelni a járvány megfékezésére.

Johnson hangsúlyozta azonban: nem hiszi, hogy ez lenne a helyes cselekvési irány, mivel ez már olyan károkat okozna a brit gazdaságban, hogy hosszú távon veszélybe kerülne az egészségügyi ellátórendszer és a kulcsfontosságú közszolgáltatások finanszírozása is.

A brit gazdaság a tavaszi zárlatot is súlyosan megszenvedte: a végleges adatok szerint az idei második negyedévben 19,8 százalékkal - a negyedéves mérések 65 évvel ezelőtti kezdete óta példátlan ütemben - zuhant a brit hazai össztermék (GDP) az első három hónaphoz viszonyítva.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×