eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Már a bolti nyitva tartás korlátozását fontolgatja Szlovénia a járvány miatt

Szlovéniában ismét minden eddiginél magasabb számú beteget találtak, Horvátországban pedig stagnál az új koronavírussal fertőzöttek száma.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint csütörtökön 137-el 4195-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A járvány kezdete óta nem volt ilyen magas a fertőzések napi növekménye, az eddig - keddi - rekord 123 fertőzött volt. Szerdán még 104 új esetről számoltak be.

Négy új haláleset történt, így a járvány eddigi halálos áldozatainak száma 140-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 67-en vannak kórházban, és közülük tizenegyet ápolnak intenzív osztályon. A múlt hét óta megkétszereződött a kórházi ellátásra szoruló betegek száma. Az aktív betegek száma 1116.

A fertőzöttek számának növekedése miatt Szlovénia újabb szigorításokat vezet be a járvány megfékezésére: szombattól kötelező lesz a maszk viselése zárt és nyitott térben egyaránt, valamint a hét elejétől az iskolákban 7. osztálytól felfelé, továbbá hőmérsékletet kell mérni a munkahelyeken, és a szórakozóhelyeknek 22 órakor be kell zárniuk.

A kabinet további rendeleteket készít elő, amelyeket abban az esetben vezetnének be, ha tovább nőne a fertőzöttek száma az országban. Ilyen lenne például

az összejövetelek felső létszámkorlátjának tíz főről hatra csökkentése, valamint a boltok nyitvatartásának korlátozása.

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 234-gyel nőtt, és elérte a 14 513-at az azonosított fertőzöttek száma. Szerdán 250 esetről számoltak be. Hat idős, krónikus beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 245-re nőtt, 12 169-en pedig már meggyógyultak.

A betegek közül 280-an vannak kórházban, közülük 21-en lélegeztetőgépre kapcsolva.

Az aktív betegek száma 2100, és 8938-an vannak hatósági karanténban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×