eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Járókelőket ellenőriznek rendőrök Bukarestben 2020. április 6-án. A koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapotot egy hónappal meghosszabbítják Romániában.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Nagyobb sebességre kapcsolt a járvány Romániában

Másfél havi egyenletes ütemű terjedés után ismét gyorsul a koronavírus-járvány: az előző napi rekord után csütörtökön is megközelítette az 1700-at az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma Romániában.

A stratégiai kommunikációs törzs összegzése szerint az utóbbi 24 órában újabb 1679 embernél mutatták ki a fertőzést, ami 37 százalékkal meghaladja az előző két hét átlagát. A legtöbb új fertőzést (244-et) ismét Bukarestből, illetve Iasi (110), Valcea (83) és Kolozs (82) megyéből jelentették.

Az erdélyi megye azt követően került a legfertőzöttebb térségek közé, hogy

a Kolozsvár nyugati, illetve keleti szomszédságában található Gyalu (Gilau), illetve Dezmér (Dezmir) faluban is fertőzési góc jelent meg egy-egy idősotthonban,

amelyet ugyanaz a tulajdonos működtet. Előbbiben 37 beutaltnál és nyolc alkalmazottnál mutatták ki a koronavírust, miután előző nap a dezméri idősotthonban - két alkalmazott megbetegedését követően - elvégzett 54 teszt közül 48 bizonyult pozitívnak.

Egyszámjegyű napi esetszámot csak a Kárpát-kanyar külső ívén található megyékben - Vrancea (7), Buzau (9) és Ialomita (9) - regisztráltak. Az utóbbi 24 órában - az utóbbi két hét átlagánál 30 százalékkal kevesebb - 27 koronavírusos beteg vesztette életét, ezzel meghaladta a 4300-at a járvány romániai áldozatainak száma.

Az újabb fertőzési hullám egyelőre nem növelte jelentősen az egészségügyi rendszerre nehezedő terhelést,

a kórházi kezelésre szoruló koronavírusos betegek száma mintegy százzal nőtt, de még nem érte el a hétezret, az intenzív terápián ápoltak száma, pedig 460-ra csökkent. Az országban több mint 38 ezer fertőzésgyanús ember otthoni karanténban várja a betegség lappangási időszakának leteltét.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×