eur:
394.63
usd:
364.53
bux:
71150.53
2024. július 9. kedd Lukrécia
Tokió, 2020. szeptember 14.Szuga Josihide kormányszóvivő a színpadon, miután megnyerte a japán kormánypárt, a Liberális Demokrata Párt (LDP) új vezetőjének megválasztására kiírt szavazást Tokióban 2020. szeptember 14-én. Várhatóan a kormánypárt új vezetője lesz az új miniszterelnök az egészségi okok miatt augusztus 28-án lemondó Abe Sindzó után.
Nyitókép: MTI/AP pool/Eugene Hoshiko

Szakértő: problémamegoldó ember irányíthatja Japánt

Éles váltások nem várhatóak a japán miniszterelnöki poszt várományosától - mondta az InfoRádióban Bartók András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója a kormányzó japán Liberális Demokrata Párt újonnan megválasztott vezetőjéről, Szuga Josihidéről.

Szuga Josihide az előző miniszterelnök kabinetfőnöke volt - méghozzá szokatlanul hosszú ideig, ugyanis kitöltötte az előző kormányzati ciklust Abe Sindzo jobbkezeként, noha ebben a pozícióban Japánban általában gyakrabban cserélődnek az emberek - mondta az InfoRádióban Bartók András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója. Úgy vélte, Josihide igazából problémamegoldó volt a kormányzó Liberális Demokrata Párton belül.

A japán politikában szokatlan, hogy valaki nem politikuscsaládból érkezve kezdjen politizálni, Szuga Josihide viszont őstermelő epertermesztők gyermekeként tényleg saját erőből jutott el a politikai pályára, és most várhatóan a nagypolitika csúcsára is. Miután megválasztották az LDP vezetőjévé, várhatóan miniszterelnöknek is megválasztják a parlamentben.

"A politikai pályáját inkább a helyi ügyekkel való foglalkozás jellemezte a kampányok során, a párt központi vezetésén belül pedig általában a nehezebb szakpolitikai kérdések megoldása foglalkoztatta"

- mondta Bartók András. Úgy jellemezte, hogy inkább problémamegoldó volt, mintsem nagy formátumú, karizmatikus politikus.

Tokió, 2020. szeptember 14.
Szuga Josihide kormányszóvivő, miután megnyerte a japán kormánypárt, a Liberális Demokrata Párt (LDP) új vezetőjének megválasztására kiírt szavazást Tokióban 2020. szeptember 14-én. Várhatóan a kormánypárt új vezetője lesz az új miniszterelnök az egészségi okok miatt augusztus 28-án lemondó Abe Sindzó után.
Szuga Josihide kormányszóvivő, miután megnyerte a japán kormánypárt, a Liberális Demokrata Párt (LDP) új vezetőjének megválasztására kiírt szavazást Tokióban 2020. szeptember 14-én. Várhatóan a kormánypárt új vezetője lesz az új miniszterelnök az egészségi okok miatt augusztus 28-án lemondó Abe Sindzó után.

Az oktató szerint Szuga Josihide várhatóan továbbviszi majd Abe Sindzo eddigi politikai irányvonalát, mivel a pártelnöki tisztségért a három jelölt - Szuga mellett Kisida Fumio volt külügyminiszter és Isiba Sigeru volt védelmi miniszter - között folyó vitán is alapvetően ezt képviselte.

"Talán annyi egyéni színt próbált hozzáadni mindehhez, hogy a programjában hangsúlyosabb szerepet kapott a különböző infokommunikációs eszközök hatékonyabb használatára törekvés, a digitalizációs folyamat elősegítése, az IT szektor fejlesztése" - tette hozzá Bartók András.

Jelenleg Japánban is a koronavírus és a gazdaság a két legégetőbb probléma, de fontos szempont volt a LDP elnöki tisztségéért folyó vetélkedésben a külpolitikai irányvonal is. Ebben Szuga alapvetően az Abe-i vonalat képviselte" - mondta az oktató. Míg Isiba Sigeru egy, a NATO-hoz hasonló védelmi szövetségi rendszer felépítését szorgalmazta Kelet-Ázsiában, Szuga egy mérsékeltebb, visszafogottabb álláspontot képviselt.

A miniszterelnöki pozíció várományosa 71 éves. "Ez Japánban átlagosnak mondható, az LDP központi vezetésén belül mindenképpen" - tette hozzá Bartók András. .

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Német kormánypárti és konzervatív ellenzéki visszafogott derűláttással értékelték a francia nemzetgyűlési választások eredményét. Általános megítélés szerint az eredmény jó hír Európának, ugyanakkor Franciaország nehéz időszak előtt áll. Eltérő ugyanakkor Emmanuel Macron szerepének megítélése.

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
Vegyes zárás az amerikai tőzsdéken

Vegyes zárás az amerikai tőzsdéken

Jelentősen alulteljesítő ma az egyébként vegyes európai hangulatban a magyar tőzsde, miután a kormányinfón ma bejelentették, hogy új különadókat vezet be a kormány. A bankszektorban nem változik a bankadó mértéke, de megemelik a tranzakciós illetéket és "devizaváltási illeték" néven egy teljesen új adót is kivetnek. "Az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadó – ide értve a kiskereskedelmi adót is – nem csökken" - derült ki a mai kormányinfón. A bejelentések hatására nem meglepő módon esik az OTP és a Mol árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×