eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nemzeti színű maszkot helyez egy eladó egy próbababára egy zágrábi ajándékboltban 2020. június 24-én. Horvátországban nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma. Vilim Beros egészségügyi miniszter szerint az új fertőzöttek számának növekedése arra figyelmeztet, hogy továbbra is óvatosnak kell lenni, de nem jelenti azt, hogy a járványhelyzet jelentős mértékben súlyosodott volna az országban.
Nyitókép: MTI/EPA/Antonio Bat

Drámai hírek Horvátországból és Szlovéniából, romlik a helyzet

Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.

A horvát testület jelentése szerint az elmúlt 24 órában 357-el nőtt a koronavírusos esetek száma, és elérte a 9192-öt. Előzőleg csütörtökön 304, szerdán pedig rekordmennyiségű, 358 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be. Három új haláleset történt, így a járvány horvátországi halálos áldozatainak száma 180-ra nőtt. A betegek közül 212-en vannak kórházban, közülük tizenegyen lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 2560, a legmagasabb a járvány kezdete óta.

A legtöbb új fertőzöttet továbbra is a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták: előbbiben 71, utóbbiban 114 embernél mutatták ki a koronavírust.

Horvátországban a fertőzöttek száma eléri a 80-at százezer főre vetítve. Az Adria-menti államot már korábban vörös listára helyzete Szlovénia, Olaszország, Ausztria, Nagy Britannia és Hollandia, Németország pedig két tengerparti régióra, Split-Dalmát és Sibenik-Knin megyére adott ki utazási figyelmeztetést. Szeptember 1-jétől Szlovákiai is korlátozásokat vezet be Horvátországgal szemben.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint csütörtökön 42-vel, 2797-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, szerdán még 33 új esetről számoltak be. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 133 maradt. A diagnosztizált betegek közül 22-en vannak kórházban és közülük egyet ápolnak intenzív osztályon.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, hogy újraindítsa a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×