eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Az EU is megszólalt az Izrael-Egyesült Arab Emírségek békemegállapodás ügyében

Törökország is üzent, de nem egyezik a véleménye az Európai Bizottságéval.

Az Európai Bizottság üdvözli az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között létrejött, a diplomáciai kapcsolatok normalizálásáról szóló megállapodást, amely mindkét ország számára előnyökkel jár, és elősegíti a közel-keleti stabilitás előmozdítását - jelentette ki Nabila Massrali, az uniós bizottság illetékes szóvivője pénteken.

A brüsszeli testület szokásos, déli sajtótájékoztatóján - kérdésre válaszolva - a szóvivő kiemelte, mindkét ország az Európai Unió partnere.

A palesztin-izraeli rendezés témakörében az unió továbbra is elkötelezett a két államon alapuló megoldás mellett, és készen áll arra, hogy segítse a két fél közötti tárgyalások újrakezdését.

Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője Twitter-üzenetében szintén üdvözölte a megállapodást, és kijelentette: a ciszjordániai palesztin területek bekebelezésének felfüggesztése pozitív lépés, az erre irányuló tervekkel teljes egészében fel kell hagyni.

Az uniós diplomácia vezetője szintén reményét fejezte ki, hogy a már korábban elfogadott alapelvek alapján hamarosan folytatódhatnak a két államon alapuló megoldásról szóló tárgyalások.

Törökország szerint a történelem, továbbá a közel-keleti térség népeinek lelkiismerete nem feledi és nem bocsátja majd meg az Egyesült Arab Emírségeknek az Izraellel kötött csütörtöki békemegállapodást - jelentette pénteken az Anadolu török állami hírügynökség a török külügyminisztérium közleményére hivatkozva.

Hami Aksoy, a tárca szóvivője írásában arra hívta fel a figyelmet, hogy Abu-Dzabi úgy próbálja "tálalni" ezt a "kétszínű" lépést, mintha azt a Palesztina iránti elkötelezettségből tenné, miközben saját "szűkös" érdekeiért elárulja a "palesztin ügyet". Aksoy leszögezte: jogosnak találják azokat az erőteljes kijelentéseket, amelyeket a palesztin nép és a Palesztin Hatóság fogalmazott meg válaszul a békeegyezményre.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×