eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A fertőzésveszély elkerülésének érdekében fertőtlenítenek egy városi buszt Brüsszelben a koronavírus-járvány idején, 2020. április 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Koronavírus: szigorítottak Brüsszelben

Belgium területén a brüsszeli régióban növekszik a leginkább a fertőzéses esetek száma.

Szerdától kötelező az orrot és a szájat takaró maszk viselése Brüsszel és a hozzá tartozó régió egész területén, miután a 100 ezer lakosra jutó koronavírussal fertőzöttek átlagos száma átlépte az ötvenet - közölte Rudi Vervoort, a brüsszeli regionális kormány szocialista vezetője szerdán.

Tájékoztatása szerint a maszk viselése a 12 évesnél idősebbek számára a fővárosi régió egész területén, minden nyilvános helyen és a nyilvánosság számára is hozzáférhető helyiségekben kötelező. Kivételt a fizikai munkát végzők, a szabad térben sportolók, vagy azok élvezhetnek, akik orvosi okokból erre engedélyt kaptak. Utóbbiak esetében speciális, műanyag arcvédő viselése ajánlott - közölte Vervoort.

Frédérique Jacobs, a koronavírus miatt létrehozott belga válságközpont ideiglenes szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy az egyhetes periódust felölelő adatok szerint a koronavírussal fertőzöttek átlagos napi száma a korábbi 588-ról 604,1-re emelkedett.

A legfrissebb adatok szerint kedd óta 388 ember esetében mutatták ki a kórokozót. A legnagyobb növekedést a brüsszeli régióban jelentették, ahol a fertőzöttek heti átlagos száma 57 százalékkal emelkedett.

"Noha a növekedés kissé alacsonyabb a múlt héten tapasztaltnál, Brüsszelben a helyzet továbbra is aggasztó" - fogalmazott a szóvivő.

Belgiumban a járvány helyi megjelenése óta megerősített esetek száma 75 008.

Növekedett a kórházba szállítottak száma is. Amíg kedden az illetékes hatóság átlagosan napi 26,7 új kórházi felvételről számolt be, addig szerdán ez a mutató 27,4-re emelkedett. Jelenleg 307 kórházi ágyat foglalnak el a koronavírussal fertőzött betegek, öttel kevesebbet, mint kedden. Közülük 77-en részesülnek intenzív ellátásban, az előző naphoz képest néggyel többen. Az ápoltak közül 38 esetében alkalmaznak légzőkészüléket.

A járványhoz köthető halálesetek száma kis mértékben, 3,7-re emelkedett. A járvány belgiumi megjelenése óta 8885 haltak meg a betegségben.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×