eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Közlekedési rendőrök az erdélyi Csíkszeredában 2020 március 26-án. A részleges kijárási tilalmat szigorították Romániában. Március 25-én 12 órától csak azok hagyhatják el lakásukat, akiknek munkahelyi kötelezettségeik, gyógykezelésük, rászoruló hozzátartozójuk ellátása, vagy a legszükségesebb árucikkek beszerzése miatt ez elkerülhetetlen. Minden esetben a munkáltató által kibocsátott igazolást vagy saját felelősségre kiállított nyilatkozatot kell felmutatni a lakás elhagyására magyarázatot kérő rendfenntartóknak.
Nyitókép: Közlekedési rendőrök az erdélyi Csíkszeredában 2020 március 26-án. A részleges kijárási tilalmat szigorították Romániában. Március 25-én 12 órától csak azok hagyhatják el lakásukat, akiknek munkahelyi kötelezettségeik, gyógykezelésük, rászoruló hozzátartozójuk ellátása, vagy a legszükségesebb árucikkek beszerzése miatt ez elkerülhetetlen. Minden esetben a munkáltató által kibocsátott igazolást vagy saját felelősségre kiállított nyilatkozatot kell felmutatni a lakás elhagyására magyarázatot kérő rendfenntartóknak. (MTI/Veres Nándor)

Sokkoló adatok jöttek a járványról két szomszédos országból is

Három egymást követő napon döntött rekordot Ukrajnában az új betegek száma, míg Romániában ismét megdőlt az elhalálozások és a napi esetszám negatív rekordja.

Romániában pénteken újabb negatív csúcsot ért el az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek és a halálesetek száma, de valamelyest enyhült a kórházak leterheltsége. A stratégiai kommunikációs törzs pénteki összesítése szerint

az utóbbi 24 órában minden korábbinál több, 50 koronavírusos beteg vesztette életét,

ezzel 2616-ra emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma.

Az utóbbi napon újabb 1378 embernél mutatták ki a vírus jelenlétét, ami 22-vel haladja meg a múlt héten feljegyzett negatív csúcsot, és 17 százalékkal az utóbbi két hét átlagát. Tehát még nem ért újabb tetőzéséhez a járvány, csak terjedésének üteme lassult. A járványügyi szakemberek becslései szerint mégsem sikerült 1 alá szorítani az úgynevezett reprodukciós rátát, sőt a mutató, amely a július 10-én mért 1,21-es csúcsról július végére 1,02-ig csökkent, az utóbbi napokban ismét enyhén emelkedni kezdett. A reprodukciós ráta azt jelzi, hogy egy ember hány másikat fertőz meg, és 1 alatt kell lennie ahhoz, hogy a járványt meg lehessen fékezni.

Pénteken az ismert aktív esetek száma tovább emelkedett, és meghaladta a 27 ezret, a kórházban ápolt betegek száma viszont csaknem 150-nel visszaesett. Jelenleg 7800 fertőzöttet ápolnak kórházban, a súlyos esetek száma immár második napja enyhén csökkent: pénteken 446 koronavírusos beteget ápoltak intenzív osztályon. Romániában több mint 20 ezer fertőzésgyanús ember várja otthoni karanténban a betegség lappangási idejének elteltét.

Változatlanul gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában

Három egymást követő napon döntötte meg az új betegek száma a korábbi rekordot, a legutóbbi napon már megközelítette a másfél ezret. Az elmúlt napban a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma 1453 új esettel 78 261-re, az elhunytaké pedig 33 újabb halálos áldozattal 1852-re nőtt, miközben eddig 43 055-en gyógyultak meg, közülük előző nap 531-en. Jelenleg 33 354 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk csaknem kilencszázzal nőtt egy nap alatt. A mostani rekord növekmény előtt kedden 1271, szerdán 1318 új fertőzéses esetet jegyeztek fel Ukrajnában.

Ezúttal a legtöbb új beteget, 186-ot a fővárosból, Kijevből jelentették,

a második legtöbbet, 156-ot az ország déli részén lévő Odessza megyéből, az ország legfertőzöttebb régiójából, a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből pedig 152-t. Utóbbi régióban haltak meg a legtöbben, 11 haláleset. Lviv megyében velük együtt a betegségben elhunytak száma 294-re nőtt, az azonosított fertőzötteké pedig már meghaladta a 10,5 ezret.

Az ország második legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben már több mint kilencezer beteget regisztráltak a járvány kitörése óta. Előző nap újabb haláleset nem történt, így az elhunytak száma 142.

Kárpátalján az elmúlt nap alatt 76 új esettel 5615-re nőtt a feljegyzett fertőzöttek száma, az elhunytaké négy újabb halálos áldozattal 216-ra emelkedett, míg eddig 2341-en győzték le a kórt.

A legtöbb aktív beteg, csaknem 7500, jelenleg Lviv megyében van, a második legtöbb, 5873, Kijevben. Kárpátalja e tekintetben 3058 fővel a negyedik helyen áll az országban.

Megnőtt a súlyos és a halálos kimenetelű megbetegedések száma.

Az elmúlt napban is a korábbi rekordszámot (293) megközelítő, 280 Covid-19-beteget kellett kórházba szállítani. Ezen felül a gyerekek közül is sok, 103 betegedett meg egy nap alatt, és eddig már csaknem 5500 kiskorú fertőződött meg. Az egészségügyi dolgozók körében újabb 97 kapta el a vírust, körükben már 9078-an betegedtek meg. Előző nap 35 719 tesztet végeztek el Ukrajnában, ebből 18 410 volt PCR-teszt és 17 309 antitestszűrés.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×