eur:
392.74
usd:
363.39
bux:
72240.57
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Végeztek az Iszlám Állam kémfőnökével

Az afgán biztonsági erők végeztek az Iszlám Állam terrorszervezet egyik magas rangú vezetőjével - jelentette be az afgán hírszerzési szolgálat (NDS).

A közlés szerint Aszadullah Orakzait - aki a terroristák egyik afganisztáni kémfőnöke volt - az ország keleti részén fekvő Dzsalalábádban ölték meg. Orakzainak több olyan Afganisztánban elkövetett merénylethez volt köze, amelyben civilek is életüket vesztették.

Az Iszlám Állam 2015-ben jelent meg Afganisztánban, azóta számos támadást hajtott végre elsősorban síita mecsetek ellen, illetve különféle rendezvényeken.

Az ENSZ adatai szerint a legtöbb merényletet a kelet-afganisztáni Nangarhar és Kunar tartományban, valamint Kabulban hajtották végre. Terrortámadásaik száma különösen 2018-ban volt magas, azóta csökken. A világszervezet nemrég kiadott jelentése szerint 2020 első fél évében az Iszlám Állam 17 civil áldozatokkal járó merényletet hajtott végre Afganisztánban, ez a szám tavaly 97 volt.

Az elmúlt hónapokban az afgán biztonsági erők a terrorszervezet több magas rangú tagját is elfogták, mások között, Aszlam Farukit, az Iszlám Állam afganisztáni vezetőjét is.

Legutóbb a terrorszervezet márciusban egy elhunyt síita politikai vezető megemlékezésén, majd egy szikh templomnál hajtott végre támadást, ezekben a merényletekben legalább 55 ember halt meg.

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Egekbe szöktek a szolgáltatásárak itthon – De miért vagyunk rekorderek?

Egekbe szöktek a szolgáltatásárak itthon – De miért vagyunk rekorderek?

Ha a szolgáltatások nem drágulnának olyan ütemben, ahogy azt teszik 2024-ben, már valószínűleg teljesült volna a Magyar Nemzeti Bank (MNB) inflációs célja. A szolgáltatásinfláció Magyarországon volt a legmagasabb uniós összevetésben májusban. De vajon tényleg a bankok és a telekommunikációs cégek visszamenőleges áremelései tehetnek minderről?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×