eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Védőmaszkot viselő nő halad el az Európai Bizottság épülete előtt Brüsszelben 2020. április 14-én. A koronavírus-járvány megfékezése érdekében Belgiumban április 19-től kijárási korlátozásokat vezetnek be.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Koronavírus - behúzták a vészféket Belgiumban

A belga nemzetbiztonsági tanács szerdán úgy döntött, hogy egyelőre nem engedélyezi a koronavírus féken tartását szolgáló korlátozások további lazítását.

Sophie Wilmes miniszterelnök a tanácsülést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy az eredetig 5 szakaszra tervezett korlátozásenyhítések mégsem léphetnek az utolsó fázisba, mivel "már július eleje óta észlelhető, hogy a vírus új erőre kapott, és ismét egyre gyorsabban terjed." A kormányfő hozzátette: a döntést jövő héten felülvizsgáljak, amikor már "pontosabb képet" kapnak a járvány helyi terjedéséről.

"Az esetszámok hirtelen csökkenése után azt vettük észre, hogy az újonnan fertőzöttek száma a napokban már 8 százalékkal növekedett, a reprodukciós ráta ismét egy felett van"

- figyelmeztetett.

Wilmes arra is emlékeztetett, hogy a maszk viselése immáron kötelező minden üzletben és olyan zárt helyiségben, ahol egyszerre több ember is tartózkodik. "A maszk mindennapi életük részévé vált. A teljes védekezéshez nem elégséges, de aki nem viseli, büntetésre számíthat" - hangsúlyozta.

A külföldi nyaralásokkal kapcsolatban elmondta, hogy mindenhol és minden esetben is be kell tartani a higiéniai és távolságtartással kapcsolatos előírásokat, mert "a vírus külföldön is ugyanaz a vírus marad".

Kiemelte, hogy

a "járványmutatók ismét egyértelműen a rossz irányba mutatnak",

és az újabb általános lezárások és leállások elkerülése érdekében a megelőzésre kell koncentrálni. Hozzátette azonban, hogy ha a helyzet ismét komolyra fordul, a belga kormány kész újra szigorú korlátozásokat elrendelni.

Az ország flamand régiójában 4907, a vallon tartományban 3392, míg Brüsszelben 1489 aktív fertőzöttet tartanak számon. A 11,5 millió lakosú országban közel 9800-an haltak már bele a kórba, illetve 62 802 ember kapta el a fertőzést.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×