eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nemzeti színű maszkot helyez egy eladó egy próbababára egy zágrábi ajándékboltban 2020. június 24-én. Horvátországban nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma. Vilim Beros egészségügyi miniszter szerint az új fertőzöttek számának növekedése arra figyelmeztet, hogy továbbra is óvatosnak kell lenni, de nem jelenti azt, hogy a járványhelyzet jelentős mértékben súlyosodott volna az országban.
Nyitókép: MTI/EPA/Antonio Bat

Ismét megjósolhatatlan a horvát parlamenti választások kimenetele

Sem a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ), sem a baloldali Szociáldemokrata Párt (SDP) kompromisszumok nélkül nem tud majd kormányt alakítani, mert egyikük sem tudja begyűjteni az ehhez elegendő számú szavazatot a vasárnapi előre hozott választáson.

Az országos parlamenti választáson közel 3,8 millió szavazásra jogosult állampolgár 2669 jelölt közül választhatja ki, hogy kit juttat be a 151 fős horvát száborba. Összesen 192 listára lehet majd voksolni: 95 önálló pártlistára, 92 koalíciós listára és 5 függetlenre. A listák választókerületenként változnak.

A 151 parlamenti képviselő közül 140-et az ország 10 választókerületében választanak meg, minden választókerületben 14-et a politikai pártok listáiról. A parlamentbe jutási küszöb 5 százalék.

A nemzeti kisebbségek összesen további 8 képviselőt juttathatnak be a törvényhozásba - közülük a magyarok és az olaszok egy-egy kisebbségi képviselőt választhatnak, a szerbek pedig hármat. A magyar parlamenti képviselői helyért egyetlen jelölt indul, Jankovics Róbert, aki képviselő volt a leköszönt parlamentben, és elnöke a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK), így ő már biztos befutónak számít. További három képviselőt a horvát diaszpóra választ meg, itt csak azok voksolhatnak, akiknek nincs bejelentett lakcímük Horvátországban.

A horvát alkotmány értelmében a parlamentnek legkevesebb 100 és legfeljebb 160 képviselője lehet. A mandátumuk négy évre szól.

A horvát RTL kereskedelmi csatorna és a Promocija Plus Intézet megrendelésére az elmúlt napokban elvégzett felmérés szerint 56 képviselője lesz az SDP által alapított Restart Koalíciónak, amelynek tagja még a Horvát Parasztpárt (HSS), a Polgári Liberális Szövetség (Glas) - amely a Horvát Néppártból (HNS) vált ki, miután az koalícióra lépett a jelenlegi jobboldali kormánnyal -, továbbá a Horvát Nyugdíjaspárt (HSU), az Erő-Népi és Polgári Aktivizmus Pártja (Snaga) , az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) és a Tengermelléki-Fensíki Szövetség (PGS). A HDZ-nek pedig, amely önállóan indul a választásokon 55 mandátuma lesz.

Várhatóan átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt a januári elnökválasztáson harmadikként befutó Miroslav Skoro eszéki horvát üzletember, népszerű énekes által létrehozott Haza Mozgalom nevű párt 18 mandátummal. A mozgalomhoz csatlakozott a Zlatko Hasenbegovic volt HDZ-s kulturális miniszter által alapított Blokk Horvátországért jobboldali politikai szervezet, Ruza Tomasic konzervatív európai parlamenti képviselő Horvát Szuverenisták nevű pártja, a HRAST konzervatív párt, a Nyugdíjasok Pártja és a Zöld Lista kereszténydemokrata párt. Hat mandátumra számíthat továbbá a Híd Függetlenek Listája, háromra a Mozemo! (Képesek vagyunk rá!) nevű újbalos pártok és a zöldek szövetsége, valamint egyre az Élőlánc (Zivi Zid) politikai tömörülés.

Politikai szakértők szerint a HDZ koalícióra léphet a Haza Mozgalommal, de nagyobb a valószínűsége annak, hogy utóbbi tömörülés a választások után érdekellentétek miatt felbomlik, és a HDZ így maga mellé állíthat képviselőket. Miroslav Skoronak, a mozgalom vezetőjének ugyanis egyik feltétele azt volt a HDZ-vel való koalícióra lépéshez, hogy Andrej Plenkovic, a HDZ elnöke nem lehet kormányfő. A HDZ támogathatják még a kisebbségi képviselők és már hagyományosan a diaszpóra három képviselője.

Az SDP a jelenlegi forgatókönyv szerint csak kisebbségben tudna kormányozni. Kívülről támogathatja a Mozemo!, valamint a Híd. Bozo Petrov, a Híd elnöke azonban nemrég kijelentette, egyik nagy pártot sem támogatják a választások után, akkor inkább új választásokat kezdeményeznek.

Eddig egy televíziós vitát tartottak hétfőn, az RTL kereskedelmi televízióban, amely személyeskedésbe torkollott Andrej Plenkovic kormányfő és Davor Bernardic SDP-elnök között. Szakértők szerint a vitából a nézők nem jutottak új információkhoz, és egyik nagy párt vezetője sem tudott új szavazókat megnyerni magának. A horvát közszolgálati televízió által szervezett szerdai vitát később mindkét jelölt lemondta. Erre a vitára hivatalos volt Skoro és Petrov is. Pénteken este, a kampánycsend előtt sor kerül még egy vitára, a Nova TV kereskedelmi csatornán, ismét csak Plenkovic és Bernadic között.

Bár a kormány mandátuma eredetileg október 14-én járt volna le, és az alkotmány szerint a választásokat december végéig kellett volna megtartani, a horvát parlament a konzervatív-liberális koalíciós kabinet javaslatára május 18-án feloszlatta magát. A kormány szerint a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet most kedvez a választások megtartásának, őszre pedig sokkal nagyobb kihívásokkal kell szembenéznie az országnak, ami miatt szerették volna megerősíteni a belpolitikai stabilitást egy új - bizalmon alapuló - parlamenti többséggel a választások után.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×