eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő emberek egy robogóra rakják fel a csomagjaikat a pekingi Hszinfadi nevű nagybani piac épülete közelében 2020. június 13-án. A piacot lezárták, miután a hatóságok a helyben továbbadott koronavírusos esetek számának megugrását jelentették
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Koronavírus - fontos megállapításokkal zárult a pekingi piac vizsgálata

Nincs bizonyíték, amely arra utalna, hogy a vírus étkezés útján is fertőz - közölte a kínai járványügyi központ, miután súlyosan fertőzött tengeri állatokat és tőkehúst találtak Peking nagybani piacán.

Feng Lu-csao, a járványügyi központ szakértője egy pénteki sajtótájékoztatón elmondta: az új koronavírus a leggyakrabban cseppfertőzéssel terjed, közeli kapcsolatba kerülő emberek között. Kockázatot jelent továbbá hosszabb ideig szűk, zárt térben tartózkodni, ahol a levegőbe került cseppek nagyobb számban fordulhatnak elő.

Az emésztő szervrendszeren keresztül azonban rendkívül alacsony esélye van a fertőzésnek

az élelmiszerbiztonsági óvintézkedések - a higiénia, az étkészletek és evőeszközök fertőtlenítése, valamint az ételek megfelelő kezelése - betartása mellett.

A Pekingbe érkező mezőgazdasági termékek mintegy 80 százalékát biztosító Hszinfadi nagybani piacon azt követően folytattak vizsgálatot, hogy azonosították a piachoz köthető járványgócot. Az első páciens, akit múlt csütörtökön diagnosztizáltak a Covid-19 nevű megbetegedéssel, halat vásárolt a piacon. A vizsgálat eredményeként megállapították, hogy

a halat és tengeri állatokat árusító kereskedők körében történt a legtöbb megbetegedés,

ráadásul esetükben a tünetek is hamarabb jelentkeztek. A fertőzés gyakorisága szerinti őket a marha- és bárányhúst kínáló eladók követték.

A járványügyi központ a vizsgálati eredmények kapcsán emlékeztetett: a közép-kínai Vuhanban elsőként azonosított góc szintén egy piachoz volt köthető, ahol a figyelem a vadhúsokat kínáló pultokra összpontosult, ám a tengeri állatokat közvetlenül a vadhúsok mellett árulták, a vuhani Huanan piac nyugati szárnyában. Vu Cun-jou, a központ szakértője egy csütörtöki sajtótájékoztatón rámutatott: a tengeri állatok vizet és hűtést igényelnek, az alacsony hőmérséklet és a magas páratartalom pedig ideális körülményeket jelent a vírus számára a túléléshez.

A Hszinfadi piac azóta gondatlanság miatt menesztett igazgatója korábban megerősítette, hogy koronavírust mutattak ki egy import lazac szeletelésére használt vágódeszkán, a hírre pedig Peking nagyobb élelmiszerüzletei és éttermei elővigyázatosságból levették kínálatukból a lazacot, majd Kína felfüggesztette a hal behozatalát Európából.

Cseng Kung, a pekingi Tsinghua Egyetem járványügyi szakértője azonban a Global Times című kínai lapnak elmondta: a koronavírusnak egy bizonyos receptorra van szüksége ahhoz, hogy sikeresen be tudjon hatolni a sejtekbe, a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint pedig ilyen receptorok csak az emlősökben találhatóak, a halakban nem. Jang Csan-csiu, a Vuhani Egyetem szakértője szintén a Global Times-nak nyilatkozva azonban arra mutatott rá: a tengeri élelmiszerek más módon is szennyezetté válhatnak külső környezeti hatásokra a szállítás, vagy a csomagolás során.

Az újabb eseteket okozó vírus genomjának vizsgálatát követően kínai szakértők megállapították, hogy a vírus Európából származik, de egy régebbi fajtája a mostani járványt okozó koronavírusnak. A vizsgálat arra is rávilágított, hogy a koronavírus hosszabb ideje bukkanhatott fel ismét a kínai fővárosban, ahol a múlt csütörtökön azonosított esetet megelőzően 55 napon át egyetlen újabb megbetegedést sem regisztráltak.

Pekingben csütörtökön 25 újabb pácienst diagnosztizáltak Covid-19-cel, és további két új esetet regisztráltak a főváros szomszédjában fekvő Hopej tartományban, egyet pedig az északkeleti Liaoningban. A kínai fővárosban 184 beteget kezelnek a koronavírus okozta betegség miatt, a 21 milliós városban ezért a héten ismét emelték a készültségi fokozatot, újból bezártak az óvodák és iskolák, korlátozzák a belépést a középületekben és egyéb zárt területekre, egyes kerületekben pedig "háborús készültséget" hirdettek, és csaknem harminc lakónegyedet helyeztek vesztegzár alá.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×