eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Védőmaszkot viselő nő halad el egy bezárt bolt lehúzott redőnykapujára festett graffiti előtt Athénban 2020. március 30-án. A koronavírus-járvány miatt a görög kormány kijárási korlátozásokat rendelt el április elejéig és lezárta az ország határait ez Európán kívülről, valamint az Olaszországból és Spanyolországból érkező utasok előtt.
Nyitókép: Thanászisz Sztavrakisz

Másfajta második hullámra számítanak Olaszországban, mint az első volt

Továbbra is az északi Lombardia a legsúlyosabban érintett olasz tartomány az olasz polgári védelmi hatóság szerda esti adatai szerint.

Olaszországban május 18-én törölték el a kijárási korlátozást a tartományokon belül. Az azóta eltelt majdnem egy hónap alatt a járványgörbe nem emelkedett, mint azt egyes virológusok feltételezték.

"Nem hiszem, hogy ősszel egy a márciusihoz fogható második hullámmal kellene számolni. Ugyanakkor fel kell készülnünk egyes járványgócokra" - vélekedett Matteo Bassetti, a genovai San Martino kórház infektológiai osztályának igazgatója. Hasonló álláspontra helyezkedett Fabrizio Pregliasco virológus. "Az óvintézkedések május 4-én és 18-án, illetve június 3-án történt lazítása ellenére a járványgörbe nem emelkedett Olaszországban. Ez részben az olaszok elővigyázatos viselkedésének is köszönhető" - jelentette ki Pregliasco.

Adatok

Negyvenhárommal emelkedett a koronavírus miatt elhunytak és 329-cel a fertőzöttek száma egy nap alatt Olaszországban, és továbbra is az északi Lombardia a legsúlyosabban érintett olasz tartomány az olasz polgári védelmi hatóság szerda esti adatai szerint.

Lombardiában 242 új fertőzöttet regisztráltak és tizennégy halálesetet az utóbbi 24 órában.

A legfrissebb országos összesítés szerint a halottak száma elérte a 34 448-at, a fertőzötteké pedig 327 828-at. Világméretű összehasonlításban Olaszország az igazolt fertőzöttek számát tekintve a hetedik, a halottakét tekintve pedig negyedik helyen áll az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Brazíliát követően.

Az aktív fertőzöttek száma 24 ezer alá csökkent. A betegek közül már csak 3113-an vannak kórházban, 163-an intenzív osztályon. A járvány tetőpontján mintegy négyezren voltak intenzív ápolás alatt. A gyógyultak száma 179 455-re növekedett. Az otthoni karanténban lévők száma pedig 20 649-re apadt.

A polgári védelmi hatóság szerint a 60 milliós lakosú országban eddig 2 926 000 embernél végezték el a koronavírus-tesztet.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×