eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Egészségügyi dolgozó vizsgálati mintát vesz egy járművezetőtől a chessingtoni kalandpark szomszédságában létesített autós tesztállomáson 2020. április 30-án, a koronavírus-járvány idején. Tízmilliók számára vált hozzáférhetővé a koronavírus-fertőzöttség megállapítására szolgáló szűrés Nagy-Britanniában, a brit kormány célja napi negyedmillió szűrés elvégzése.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Hétfőn újabb nyitás Angliában

A járványhelyzet folyamatos javulása lehetővé tette, hogy jövő hétfőtől kinyithassanak a nem alapvető közszükségleti cikkeket árusító boltok is Angliában, de a hatóságok ellenőrizni fogják, hogy az üzletek betartják-e a járványügyi biztonsági előírásokat - közölte kedden a brit kormány.

Alok Sharma, az üzleti ügyek minisztere, aki a szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta kedd este a Downing Streeten, elmondta: továbbra is teljesül az a feltételrendszer, amelytől a kormány a koronavírus-járvány megfékezést célzó, március végén elrendelt korlátozások fokozatos enyhítését függővé teszi.

E feltételrendszer sarkalatos elemei közé tartozik a halálozások és az új fertőzések számának folyamatos csökkenése, valamint az, hogy a koronavírus okozta Covid-19 betegség miatt kórházi kezelésre szorulók száma ne haladja meg az állami egészségügyi szolgálat (NHS) kapacitásait.

Boris Johnson miniszterelnök már május végén bejelentette, hogy a feltételrendszer teljesült, és ennek jegyében e hónap elején kinyithattak a szabadtéri piacok és azok az autókereskedések, amelyeknek van megfelelő méretű szabadtéri bemutatóterük. Emellett részlegesen megindulhatott a tanítás is az általános iskolákban.

Alok Sharma a keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy az enyhítés következő lépéseként június 15-én az összes olyan angliai üzlet is kinyithat, amely nem alapvető közszükségleti cikkeket árusít.

Észak-Írországban már pénteken el lehet kezdeni az árusítást a nem élelmiszereket és gyógyszereket forgalmazó boltokban is. Skóciában és Walesben a helyi kormányok egyelőre nem határozták meg az alapvető szükségleti termékeken kívüli cikkeket árusító boltok kinyitásának időpontját.

Az üzleti ügyek minisztere elmondta: a boltoknak Angliában is végre kell hajtaniuk a járvány terjedését akadályozó, kormányrendeletben rögzített átalakításokat, és erről bizonylatot kell elhelyezniük kirakataikban.

Sharma közölte, hogy azoknak a boltoknak, amelyek ezt elmulasztják, hatósági fellépéssel kell számolniuk.

A miniszter elmondta azt is, hogy az éttermek, bárok, kávézók és pubok - amelyek szintén március vége óta zárva vannak - a kormány továbbra is érvényben lévő menetrendje alapján legkorábban július 4-én nyithatnak ki.

Sharma a tájékoztatón közölte: az enyhítési lépéseket lehetővé tévő tényezők között van az is, hogy az "R" fertőződési ráta országosan továbbra is 1 alatt jár. Ez azt jelenti, hogy minden egyes koronavírus-fertőzött átlagosan egynél kevesebb embernek adja át a fertőzést, vagyis a járvány nagy-britanniai terjedése lassul.

A keddi tájékoztatón elhangzott, hogy az előző este zárult 24 órában országszerte 286 koronavírus-beteg halálát regisztrálták a hatóságok.

Az üzleti ügyek minisztere hangsúlyozta: a nagy-britanniai koronavírus-járvány csúcspontján, április 14-én 943-an haltak meg Covid-19 betegségben, és a halálozások napi számát jelző görbe azóta folyamatosan lefelé tart.

A keddi friss adatsor szerint Nagy-Britanniában eddig 40 883 olyan haláleset történt, amelyet szűrővizsgálattal bizonyított módon koronavírus-fertőzés okozott.

Jelenleg 6348 pácienst kezelnek a brit kórházakban koronavírus-betegséggel, 17 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel ezelőtt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×