eur:
394.54
usd:
365.35
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Adazi, 2018. június 28.Andrzej Duda lengyel államfő beszédet mond a lettországi Adazi településnél működő NATO-támaszponton 2018. június 28-án. Az észak-atlanti szövetség a keleti szárnyának megerősítésére az Előretolt Jelenlét harccsoport egy részét 2017 tavasza óta a bázison állomásoztatja a NATO-tagállamok zászlóaljainak rotációs rendszerében, jelenleg albán, olasz, lengyel, szlovén és spanyol kontingensek részvételével. (MTI/EPA/Toms Kalnins)
Nyitókép: Toms Kalnins, MTI/EPA

Megvan az időpont, kezdődhet a lengyel kampány

Június 28-án tartják meg a koronavírus-járvány és a politikai konszenzus hiánya miatt korábban elhalasztott lengyel elnökválasztás első fordulóját - jelentette be szerdán Elzbieta Witek, a szejm elnöke.

A törvényhozás alsóháza kedden véglegesen jóváhagyta azt a törvényt, mely szerint

a választást a járvány miatt vegyes formában, hagyományosan és levélben rendezik meg.

Andrzej Duda elnök kedd este írta alá a jogszabályt.

A törvény szerint az eredeti választási időpont, május 10. előtt már bejegyzett tíz jelöltnek - köztük Andrzej Duda hivatalban lévő elnöknek - nem kell újból regisztrálnia, indulhatnak viszont új jelöltek is. Ezzel a megoldással élve a fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester személyében új jelöltet indít a korábban leköszönt jelöltje, Malgorzata Kidawa-Blonska helyett.

Witek közölte: az új jelölteknek június 10-ig kell összegyűjteniük a regisztráláshoz szükséges százezer támogató aláírást. Az ellenzék a választási jogszabály előkészítése során azt követelte, hogy az új jelöltek legalább tíz napot kapjanak a gyűjtésre, és az aláírásokat ne csak nyomtatott papíríveken, hanem elektronikus formában is gyűjthessék.

Ezt a megoldást az alsóházi többség kedden elvetette, azzal érvelve: az időkorlátokat a május közepe óta húzódó szenátusi munkálatok szabták meg. Trzaskowski hívei egyébként már korábban elkezdték a gyűjtést, ami miatt a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) ügyészségi bejelentést tett.

Az ellenzék korábban azt is szorgalmazta, hogy az elnökválasztást a jövő évre halasszák, és helytelenítette az eredeti, még a május 10-i időpont előtt benyújtott tervezetet, mely szerint a szavazást a járvány idején kizárólag levélben bonyolították volna le.

A kizárólagos levélszavazást az egészségügyi miniszter kezdeményezésére a jelenlegi szabályok szerint is elrendelheti az országos választási bizottság azokon a településeken, ahol váratlanul romlana a járványhelyzet.

Általános elv az, hogy a levélszavazás szándékát minden választó június 16-ig jelezheti az illetékes polgármesteri hivatalnál. Az esetleg újonnan karanténba helyezettek ezt még két nappal a választás előtt is megtehetik, tőlük az önkormányzat által megbízott személyek veszik át a szavazatot tartalmazó borítékot, egészségügyi és titoktartási szabályok figyelembevételével.

A lengyel államfőt közvetlenül választják. Amennyiben az első fordulóban a győztes jelölt nem kapja meg a szavazatok több mint felét, két héttel később második fordulót tartanak, amelyben a két legsikeresebb jelölt mérkőzik meg egymással. A választás fő esélyese felmérések szerint Andrzej Duda, a kampányban "új arcnak" számító Trzaskowski támogatottsága azonban jelenleg emelkedő tendenciát mutat.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×