eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes sajtótájékoztatót tart az olasz alsóház római épületében 2019. február 11-én, miután a Liga vezette olasz jobbközép koalíció fölényesen nyert a közép-olaszországi Abruzzo tartományban előző nap rendezett időközi választásokon. Abruzzo új tartományi elnöke a jobbközép koalíció jelöltje, Marco Marsilio, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) szenátora lett. A Salvini vezette Liga, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) és a Giorgia Meloni irányította FdI közös jelöltje a szavazatok 48 százalékát szerezte meg. A Liga 28 százalék körül teljesített, és ezzel a tartomány legnagyobb pártjává lépett elő.
Nyitókép: MTI/EPA/Angelo Carconi

Szavaztak Matteo Salvini mentelmi jogáról

Az olasz parlament felsőházának mentelmi bizottsága nem támogatja, hogy megvonják Matteo Salvini szenátor, a Liga párt vezetőjének mentelmi jogát az őt korábbi belügyminiszterként érintő újabb eljárásban, az Open Arms civilhajóval tavaly érkezett migránscsoport feltartóztatása miatt - jelentette be a bizottság kedden.

A közösségi oldalán reagáló Matteo Salvini köszönetet mondott a bizottság tagjainak, hangsúlyozva, hogy az Open Arms és a vele szállítottak "minden szabályt megsértve" érkeztek Olaszországba.

"A bizottság kimondta, hogy nekem volt igazam, csak a kötelességemet teljesítettem az olasz nép érdekében. Most a szó átkerül a szenátusba, meglátjuk, hogy a kormánypártok ragaszkodnak-e a bírósági tárgyaláshoz. Én nem adom fel" - hangoztatta a volt belügyminiszter.

A 23 fős bizottság 13 tagja a mentelmi jog megvonása ellen szavazott. A bizottság véleménye útmutatóként szolgál a szenátus számára, amelynek június végéig kell szavaznia a kérdésben. A szenátor mentelmi jogának megvonásához a felsőház abszolút többségére lesz szükség.

Fordulatot jelentett, hogy közvetlenül a bizottsági szavazás előtt a kormánypárti Élő Olaszország (IV) bejelentette, hogy tagjai nem vesznek részt a voksolásban, mert nem tartják megalapozottnak a Matteo Salvinivel szembeni eljárást. Az IV egyebek között arra hivatkozott, hogy az Open Arms feltartóztatása nem az akkori belügyminiszter kizárólagos döntése volt, hanem a kormány is tudott róla. A Matteo Renzi vezette IV döntését elemzők úgy magyarázták, hogy az IV ismét megmutatta a Giuseppe Conte vezette jelenlegi kormány többi pártjának, hogy az IV-re szükségük van.

Maurizio Gasparri, a bizottság elnöke elmondta, hogy nem az IV távolmaradása befolyásolta a szavazás eredményét. Salvini mentelmi jogának megvonása ellen szavazott - saját pártjával szemben - a szintén kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) egyik szenátora, valamint így voksolt a független frakció két bizottsági tagja is. Maurizio Gasparri megjegyezte, a bizottság elnökeként maga is a mentelmi jog megvonása elleni döntést támogatta, mivel az Open Arms feltartóztatását a korábbi római kormány "megosztó" döntésének tartja.

A tavaly augusztusban belügyminiszterként ténykedő Matteo Salvini nem engedélyezte a Proactiva Open Arms nevű spanyol szervezet fedélzetén 164 migránssal közelítő hajójának, hogy olasz vizekre lépjen vagy kikössön, és tette ezt a nem sokkal korábban bevezetett második migrációs-biztonsági törvénycsomag intézkedéseinek értelmében.

Matteo Salvini mentelmi jogát egy másik ügyben február 12-án a szenátus megvonta, mivel szintén tavaly nyáron nem engedélyezte a Gregoretti olasz katonai hajóval érkezett migránsok azonnali partra szállását. A Gregoretti-ügyben októberben várják Salvinit meghallgatásra a szicíliai ügyészségre. Korábban, 2019 márciusában, a Diciotti hajó ügyében nem vonták meg Salvini mentelmi jogát, de akkor az M5S még a Liga kormányszövetségese volt.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×