eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Kiverte a biztosítékot az új nemzetbiztonsági törvényjavaslat Hongkongban

Százak vonultak utcára vasárnap Hongkongban, hogy tiltakozzanak a pekingi kormányzat által tervezett nemzetbiztonsági törvény ellen - tudósított internetes oldalán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap. Az ellenzék véleménye szerint az új törvénnyel Peking az "egy ország, két rendszer" elve helyett az "egy ország, egy rendszer" elvét alkalmazza a különleges közigazgatási területre.

A különleges közigazgatási státusszal bíró város vásárlónegyedében tartott demonstráció feloszlatására a rendőrség több alkalommal vetett be könnygázt.

Tam Tak-chi demokratapárti politikust a rendőrök pár perccel a helyszínen tartott beszéde megkezdése után őrizetbe vették, amiért engedély nélküli gyülekezést vezet. Tam azzal védekezett, hogy "egészségügyi tájékoztatást" tart, amit nem tiltanak a városban jelenleg érvényben lévő, a nyolcfősnél nagyobb gyülekezést tiltó járványelleni óvintézkedések. A helyszínen lévő ápolók jelenlétét hozta fel bizonyítékul, hogy a beszéde nem ütközik a szabályokba.

A hongkongi rendőrség a tiltakozó akció kezdete előtt Facebook-oldalán tett közzé felhívást, amelyben arra szólította fel a hongkongiakat, hogy ne vegyenek részt engedély nélküli gyülekezésben. Közölték: elegendő számú rendőrt helyeztek készenlétbe ahhoz, hogy megtehessék a szükséges lépéseket, és őrizetbe vegyék a szabálysértőket.

A demonstrációt két nappal azt követően tartották a városban, hogy a kínai parlament Pekingben zajló ülésszakán bemutatták a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet, amely betiltaná a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását, és a központi kormányzat ellen irányuló, "felforgatónak" minősített cselekményeket. A hongkongi kormányzat számára pedig előírná, hogy új intézményeket hozzon létre a szuverenitás védelme céljából, valamint engedélyezze a pekingi ügynökségeknek, hogy belátásuk szerint járjanak el a városban.

A törvénytervezetet várhatóan május 28-án fogadja el a kínai parlament, megkerülve a hongkongi törvényhozást.

A hongkongi kormányzat 2003-ban arra kényszerült, hogy félretegyen egy nemzetbiztonsági törvénytervezetet, miután becslések szerint mintegy félmillióan vonultak utcára a városban, hogy tiltakozzanak ellene. Hongkongi ellenzéki politikusok szerint a pénteken ismertetett törvénytervezet egyoldalú bevezetésének terve azt jelentené, hogy Peking a Hongkong nagyfokú autonómiáját garantáló "egy ország, két rendszer" elve helyett az "egy ország, egy rendszer" elvét alkalmazza.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×