eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Az utasok testhőmérsékletének mérése alkalmas ’okossisakot’ visel egy nő a fiumicinói Leonardo Da Vinci repülőtéren 2020. május 6-án, a koronavírus-járvány idején.
Nyitókép: MTI/AP/LaPresse/Roberto Monaldo

WHO: lehet, hogy a vírus sosem fog eltűnni

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti igazgatója óva intett mindenkit a járvány időtartamára vonatkozó jóslatoktól, és további átfogó erőfeszítéseket sürgetett a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

A koronavírus okozta Covid-19 betegség a HIV-vírushoz (az immunhiányt előidéző vírushoz) hasonlóan endémiás jelleget ölthet, vagyis meghatározott területen folyamatosan fellelhető járványos betegséggé válhat - mondta Michael Ryan.

"Fontos, hogy szót ejtsünk erről, ez a vírus újabb endémiás vírussá válhat közösségeinkben, talán sosem fog eltűnni. Fontos, hogy realisták legyünk, úgy gondolom, senki sem tudja megjósolni, mikor fog ez a betegség eltűnni" - jelentette ki online sajtótájékoztatóján a WHO vészhelyzeti igazgatója.

Úgy vélem, ebben a helyzetben nem lehetnek ígéretek és határidők - fogalmazott a szakember.

Ugyanakkor a világnak van némi ellenőrzése afölött, miként kezeli a pandémiát, egy vakcina kidolgozása esetén is masszív erőfeszítésre van szükség a járványellenes küzdelemben - mondta. Michael Ryan szerint eget rengető vállalkozás lesz a vakcina kifejlesztése.

Több mint száz lehetséges oltóanyagon dolgoznak jelenleg, amelyek közül több már a klinikai tesztelési fázisban van. Ugyanakkor egészségügyi szakértők ismételten felhívták a figyelmet egy hatékony vakcina kifejlesztésének nehézségeire.

Michael Ryan megjegyezte, hogy

létezik védőoltás a kanyaró ellen is, ennek ellenére a betegség nem tűnt el.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója hozzátette: "A járványgörbe alakulásának befolyásolása a kezünkben van. Ez mindenkit érint, és mindannyiunknak hozzá kell járulnunk a pandémia feltartóztatásához."

A decemberben Kínában felbukkant koronavírus világszerte 4,3 millió embert fertőzött meg, és több mint 291 ezer ember halálát okozta.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör első felbukkanásai jeleiről, a sör és a bor „állandóságának” különbözőségéről, Európa legfontosabb sörfőző területeiről, az első magyarországi sörfőzdék születéséről, sőt még Luther Márton a sörhöz fűződő kapcsolatáról is beszélt Katona Csaba történész az InfoRádió Aréna című műsorában. Tisztázta azt is, van-e valós történelmi alapja annak a szokásnak, hogy a magyarok nem koccintanak sörrel.

Sok magyar iskolás most kap laptopot

Folytatódik az ingyenes iskolai laptopprogram az ötödik, kilencedik évfolyamon és a hatosztályos gimnáziumokban a hetedik évfolyamon. Az igényléshez csupán regisztráció szükséges - közölte a miniszterelnök főtanácsadója Facebook-oldalán vasárnap.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×