eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a V4+Ausztria csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban 2018. június 21-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Lengyelország is bejelentette az enyhítés lépéseit

Meghosszabbítják viszont június 12-ig az egészségügyi határellenőrzést.

Tovább lazít a lengyel kormány a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedéseken, szerdai bejelentés szerint május 18-tól megnyílnak az éttermek, a fodrászatok az egészségügyi szabályok betartása mellett.

Az éttermek megnyitásáról Mateusz Morawiecki miniszterelnök a sajtóértekezleten elmondta: biztatja a tulajdonosokat a kerthelyiségek megnyitására, de az egészségügyi szabályokat betartva, a belső helyiségeket is üzemeltethetik.

Azt is közölte:

május 18-ától növelik az utasok létszámát korlátozó kvótákat a tömegközlekedésben.

A templomokban több hívő vehet részt a szentmisén - eddig egy-egy személyre 15 négyzetmétert, ezentúl pedig 10 négyzetmétert szabnak ki.

A kormányfő bejelentése szerint május 25-től nappali jellegű foglalkozások indulhatnak az alsó tagozatos (1-3 osztályos) iskolások korlátozott létszámú csoportjai számára. Ettől a naptól kezdve az általános iskolai záróvizsgára, valamint a június 8-án kezdődő érettségire készülő diákok iskolájukban a tanárokkal személyesen konzultálhatnak a tananyagról. Június 1-jétől ilyen konzultációkra lehetőség nyílik a távoktatásban részesülő többi általános és középiskolai tanuló számára is.

Lengyelországban a múlt héten már megnyíltak a bevásárlóközpontok, szállodák, valamint egyes kulturális intézmények, továbbá óvodák és bölcsődék is. A határ menti sávban átkelhetnek a belső schengeni határokon a szomszédos országokba az ott munkát vállalók.

A belügyi tárcaközleménye szerint Lengyelország további 30 nappal, június 12-ig hosszabbítja meg a március 13-tól ideiglenesen visszaállított határellenőrzést a belső schengeni határokon.

Egyelőre érvényben marad a külföldiekre vonatkozó határzár is.

Lengyelországban eddig több mint félmillió vírusteszt alapján 17 062 koronavírus-fertőzést mutattak ki, kedd estétől szerda reggelig 180 új fertőzést regisztráltak. Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter közölte: leszámítva a sziléziai bányaipari vidéken kialakult járványgócot, országos viszonylatban egy alá esett a reprodukciós ráta. A betegségbe, illetve annak szövődményeibe 847-en haltak bele, 6410 fertőzött felgyógyult.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×