eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Védőmaszkot viselő utasok várják, hogy felszálljanak a vonatra egy kijevi vasútállomáson 2020. március 27-én. Az ukrán kormány bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt Ukrajna teljesen leállítja a nemzetközi utasszállítást, azaz lezárja határait saját állampolgárai előtt is. Az orosz állami vasúti társaság különvonatot indít az orosz állampolgárok Ukrajnából és az ukránok Oroszországból történő hazaszállítására. A mintegy 800 férőhelyes szerelvény a tervek szerint 27-én indul Kijevből és másnap érkezik meg Moszkvába.
Nyitókép: Szerhij Dolzsenko

Életbe lépett Ukrajnában a korlátozások enyhítésének első szakasza

Keleti szomszédunknál egyelőre csak vasárnap regisztráltak kevesebb újonnan azonosított fertőzöttet, mint az előző napokban.

A karanténkorlátozások május 11-től történő enyhítéséről még május 4-én hozott rendeletet a kormány, elsősorban arra alapozva ezt a döntést, hogy az ukránok belefáradtak a szigorú korlátozásokba. Másfelől a matematikai számítások alapján készített előrejelzések alapján abban bíztak, hogy mostanra túljut a tetőzésen a járvány és lassulni kezd a vírus ferterjedése az országban.

Hétfőre egy nap alatt 416 új esettel 15 648-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunyt betegeké pedig 17 újabb halálos áldozattal 408-ra. Eddig 3288-an gyógyultak fel a betegségből, az elmúlt napban 228-an. Az újonnan azonosított fertőzöttek száma valóban alacsonyabb az elmúlt napokhoz képest, amikor a napi növekmény meghaladta az ötszázat, de még mindig viszonylag magasnak tekinthető a korábbi időszakokhoz képest.

Eközben az elmúlt napban ezúttal a fővárosban, Kijevben jegyezték fel a legtöbb új beteget, 66-ot. Haláleset előző nap nem történt Kijevben, viszont egy új felgyógyulásról sem számolhattak be. A fővárosban az azonosított fertőzöttek száma elérte a 1871 főt, ezzel a második helyen áll a legfertőzöttebb területek között az országban a délnyugat-ukrajnai Csernyivci megye mögött, ahol eddig 2324 beteget és egyben a legtöbb elhunytat, 81-et regisztrálták.

Az elmúlt napok adatai alapján Vitalij Klicsko főpolgármester kilátásba helyezte, hogy a mostani enyhítéseket ismét szigorú korlátozások válthatják fel.

A kormányrendelet értelmében az enyhítések első szakaszában ismét szabadon látogathatóvá váltak a parkok, a közterek, a játszóterek és a szabadtéri sportlétesítmények. Működhetnek ismét a fogászatok, a szépségszalonok, a fodrászatok, a közjegyzői és ügyvédi irodák, fogadhatnak pácienseket a pszichológusok. Kinyithattak a bevásárlóközpontok kávézóinak és üzleteinek nyílt téri területei is.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál ismertetése szerint enyhítettek azokon a korlátozásokon is, amelyek a sajtóra, a nyomdákra, a szerkesztőségekre, a papír- és nyomtatott termékek szállításával foglalkozó logisztikai vállalatokra, valamint a televíziókra és rádiókra, illetve egyéb audiovizuális tartalom előállítóira eddig vonatkoztak. A média munkatársai például fényképezhetnek és egyéb újságírói tevékenységeket végezhetnek, feltéve, hogy legfeljebb 50 ember vesz részt egy televíziós termék előállításában egy helyen, és betartják a járványellenes előírásokat. Ugyanezen feltételek mellett film- és videofelvétel készítése is engedélyezetté vált.

Kinyithattak a múzeumok, továbbá engedélyezték a színházi, zenei, cirkusz- és más művészeti társulatoknak a próbákat nézők nélkül legfeljebb ötven fő részvételével.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×