eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
A koronavírus-fertőzés elkerülése céljából csak minden második sávot használhatnak a vendégek a barcelonai Dir nevű edzőterem medencéjében 2020. április 30-án. A terem tulajdonosai új járványügyi szabályokat vezetnek be, hogy a kijárási korlátozások enyhítése után biztonságosan lehessen sportolni.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia

48 nap után kiszabadultak a spanyolok

Szombattól mindenki számára engedélyezik a szabadtéri sétát és sporttevékenységet.

Spanyolországban az enyhítések újabb szakasza lépett életbe, és ezt sokan ki is használták. Reggel 6 és 10 óra, valamint este 20 és 23 között a 14 és 70 év közötti korcsoport, 10 és 12, illetve 19 és 20 óra között a 70 év felettiek, továbbá a segítségre szoruló felnőttek tartózkodhatnak a szabadban, hogy sétáljanak, sportoljanak.

A szabadtéri sportolás feltétele, hogy egyénileg végezhető legyen és a városon belül kell maradni, míg a séták esetében egy kilométerre lehet eltávolodni a lakhelytől.

A gyerekeknek már egy hete lehetővé tették, hogy elhagyják otthonukat egy-egy órára naponta, ezt 12-től 19 óráig tehetik meg.

Mindez nagy enyhítésnek számít, hiszen csaknem hét hete kizárólag a munkába járás, bevásárlás, kutyasétáltatás miatt lehetett az utcán tartózkodni. Az eséllyel sokan éltek is, és ellepték a közparkokat vagy a tengerpartokat. Az El País beszámolója szerint bizonyos helyeken nagy tömeg alakult ki, így nehéz volt megtartani az ideális távolságot az emberek között.

„Nagy öröm, hogy kimozdulhatunk, és láthatunk embereket, már szükségünk volt erre. Otthon is próbáltunk sportolni, de nem ugyanaz”

– mondta egy 14 éves lány, Genevieve.

A 33 éves Lucia Guisado tíz nappal a korlátozások bevezetése előtt szült. Most egy félórás kocogásra ment ki az egyik madridi kerületben.

„Nehéz volt ennyi idő után. Veszélyeztetett terhes voltam, az utolsó pár hónapban már nem is sétálgathattam. Kiköptem a tüdőmet, de jó érzés volt” – mondta a nő, aki szintén nagy tömegre panaszkodott.

Barcelonában is megtelt a Les Aigües park biciklisekkel. A beléptetésre figyelő önkéntes szerint megállás nélkül jöttek az emberek. Egy helyi lakos pedig azt mondta,

nem látott még ekkora tömeget, és senki sem viselt maszkot.

Sevillában, a Guadalquivir partján is rengetegen futottak, nehéz volt megtartani a szükséges távolságot.

San Sebastiánban és Palma de Mallorcán a strandok is benépesültek, még a szörfözők is megjelentek.

"Óvatosság és felelősség" - ezt kérte a spanyoloktól Pedro Sánchez miniszterelnök reggel közzétett Twitter-üzenetében, hangsúlyozva a szabályok betartásának fontosságát, mivel a "vírus még itt van".

Badalona, 2020. április 28.
Védőmaszkos gyermekek a Barcelona melletti Badalona tengerpartján a koronavírus-járvány idején, 2020. április 28-án.
MTI/AP/Emilio Morenatti
Védőmaszkos gyermekek a Barcelona melletti Badalona tengerpartján a koronavírus-járvány idején MTI/AP/Emilio Morenatti

25 ezer felett az áldozatok száma

A legfrissebb adatok szerint 25 100-ra emelkedett a halálos áldozatok száma Spanyolországban, a fertőzötteké pedig 245 ezerre nőtt.

Az elmúlt 24 órában 1147 új fertőzöttet regisztráltak. Pénteken 1175, csütörtökön 1309 új fertőzöttről adtak hírt a hatóságok a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-tesztek alapján. A szaktárca összesítése nem tartalmazza azokat a pozitív eseteket, amelyeket más vizsgálati eljárásokkal azonosítottak.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi online sajtótájékoztatóján Madridban elmondta: országosan az elmúlt két hétben 100 ezer lakosonként 57 fertőzést azonosítottak, míg a két héttel korábbi periódusban 132, azt megelőzően pedig 233 esetet.

Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×